Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Свят

Лидерите на ЕС обсъждат споразумението за Brexit

Решаваща среща на върха за Brexit. Днес в белгийската столица лидерите на 27-те страни-членки трябва да одобрят споразумението за отношенията между Брюксел и Лондон, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз. Вчера вечерта в писмо до нацията, премиерът Тереза Мей призова сънародниците си да подкрепят сделката и обеща, че напускането на Общността ще е начало на нова ера за Острова. Дори споразумението да бъде одобрено днес, Тереза Мей трябва да преодолее вътрешната опозиция в собствената си Консервативна партия, както и в британския парламент.

След одобрението на споразумението за Brexit то трябва да премине през още няколко етапа преди да влезе в сила на 29 март 2019 година.
Бъдещите отношения

След срещата на върха двете страни ще започнат да подготвят, всеки от своя страна, дискусиите за своите отнощения след Брекзит, чиято рамка е заложена в „политическата декларация“, която трябва да бъде приета на срещата на високо равнище. Официалните преговори, в частност търговско споразумение, могат да започнат само след Брекзит.

Британският парламент

Ратифицирането на споразумението в британския парламент е препятствието, което изглежда най-трудно преодолимо. Британският премиер Тереза Мей ще желае това да се случи преди парламентарната почивка, която започва на 21 декември.
Ако споразумението бъде прието, ще остане все пак правителството да представи, като следстие от това, законопроект за напускането на ЕС и прилагането на Брекзит, синоним на нови разгорещени дебати.

Експертите припомнят, че около 40 дни отне на Камарата на общините и Камарата на лордовете да одобрят европейските договори от Рим и Маастрихт.

Остават около 60-70 дни за заседания между срещата на върха в неделя и 29 март.

Европейският парламент

Евродепутатите трябва да чакат зелена светлина от британските си колеги, за да започнат процедура по ратификация. Тя предвижда изготвянето на доклад върху договора за напускане на ЕС и политическата декларация преди гласуването на пленарната сесия с обикновено мнозинство.
Гласуването за ратифицирането трябва да се осъществи в началото на 2019 г., но теоретично може да се проведе до 28 март, последния ден от пленарната сесия преди датата на влизане в сила на Брекзит.

Последната зелена светлина за ЕС

След ратификацията от Европейския парламент, договорът за напускане на ЕС трябва да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз с квалифицирано мнозинство: 72% от 27-те държави-членки или 20, представляващи 65% от населението на тези държави.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *