Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини Свят

Лидерите на ЕС одобриха споразумението за Брекзит

Лидерите на 27-те страни-членки одобриха споразумението за Brexit. То урежда отношенията между Брюксел и Лондон, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз. Вчера вечерта в писмо до нацията, премиерът Тереза Мей призова сънародниците си да подкрепят сделката и обеща, че напускането на Общността ще е начало на нова ера за Острова.

Последната пречка преди одобрението подписването отпадна след като Испания получи от Великобритания и Брюксел уверенията, които искаше, че ще има роля в определянето на бъдещето на Гибралтар. Доналд Туск, който представлява Европейския съюз на световната сцена, формално даде одобрението си за плана и прикани всички лидери да го подкрепят.

„Нямаме причини да се радваме. Но в този критичен момент, 27-те поне минаха изпита по единство и солидарност“, заяви Туск.

Конкретната задача на лидерите е да одобрят два документа. Политическата декларация как трябва да изглеждат отношенията между Европейския съюз и Великобритания след раздялата. Както и спорният договор от 585 страници за условията, при които Великобритания напуска. Имено в него са записани близо 45-те милиарда евро, които Лондон трябва да плати, правата на гражданите на Съюза, които Великобритания трябва да гарантира след раздялата, както и дискусионното решени как да остане отворена границата между Ирландия и Северна Ирландия, ако предстоящото търговско споразумение не може да бъде сключено дълго време. Но дори след като лидерите подпишат днес, сделката трябва да бъде одобрена от британския парламент. Дали вотът там ще мине не е сигурно.

„Мисля, че ако тази сделка не бъде одобрена, ще загубим всичко постигнато и ще се върнем в изходна позиция. В резултат ще има още повече несигурност и разделение в обществото. Също така не мисля, че ако се върнем в Брюксел и кажем: „Хората не харесаха тази сделка, искаме друга“, там ще се съгласят да ни предложат по-добра“, заяви британският премиер Тереза Мей.

Гласуването в Лондон се очаква в началото на декември.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *