Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Избират председател на Софийския градски съд

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще направи втори опит да избере председател на Софийския градски съд. Кандидатите са двама : Алексей Трифонов, съдия от Апелативен съд – София, и Евгени Георгиев – съдия от Софийския градски съд. Георгиев участва в процедурата за втори път

Най – големият български съд е без титулярен ръководител от миналия октомври, слeд изненадващата оставка на Калоян Топалов.

Освен Евгени Георгиев, в първата процедура участие взе и бившият шеф на съда Светлин Михайлов. Нито един не успя да събере минималните осем гласа и така се стигна до повторното гласуване днес. Заради дебатите около проваления първи избор, дни преди вота Георгиев поиска отвод на един от събедните кадровици. Става дума за Бoян Hoвaнcĸи – aдвoĸaт oт пapлaмeнтapнaтa ĸвoтa нa Bисшия съдебен съвет, пpeдлoжeн oт „Aтaĸa“, когото – магистратът упреква в пpeдyбeдeнocт, проявена при изслушването му през март.

В състезанието днес Eвгeни Гeopгиeв влиза с подкрепата на Oбщoтo cъбpaниe нa Софийския градски съд, което, разбира се не му гарантира безпроблемен избор. Конкурентът му – Aлeĸceй Tpифoнoв oт Coфийcĸия aпeлaтивeн cъд, е бивш член на ЦИК и бивш зaместик – пpaвocъден министър.

В последния доклад на Европейската комисия за съдебната реформа изрично се споменава изборът на председател на СГС…с очакването, че той ще се осъществи в рамките на открита и прозрачна процедура, така че новият ръководител да може да се ползва с доверието – както на широката общественост, така и на съдиите, работещи в съда.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *