Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Internet Бизнес Бизнес Любопитно Най-четени

Гражданите на ЕС ще имат вече еднакви права при купуването на стоки онлайн

Край на блокирането на географски принцип при пазаруване онлайн. Това предвиждат нови правила в Европейския съюз, които влизат в сила от утре. Ако пазаруваме от чужди уеб сайтове, кредитните карти, издадени в България, вече няма бъдат блокирани, нито ще бъдем пренасочвани към други версии на сайтовете. Европейската комисия призова всяка страна да определи кой ще следи за прилагането на регламента и как ще се оказва помощ на потребителите, съобщава БНТ. След премахването на таксите за роуминг и възможността да пътуваме в чужбина със собственото ни онлайн съдържание, отпадането на геоблокирането е другата стъпка в посока на единен цифров пазар, която ще доведе до конкретни преимущества за хората и бизнеса
Геоблокирането е ограничението, налагано от онлайн магазините въз основа на националност, местоживеене или място, от което даден потребител се свързва. От утре всички граждани в ЕС ще имат еднакви права при купуването на стоки и услуги онлайн в различни държави или при резервацията на хотели, коли под наем и продажба на билети.
Андрус Ансип – комисар по въпросите на цифровия единен пазар коментира така: От понеделник гражданите ще имат нови права, които ще им бъдат полза при коледното пазаруване.
С новите норми потребителите ще имат по-голям избор на продукти на конкурентни цени и по-добри оферти онлайн. В същото време клиентската база на бизнеса ще надхвърли националните граници и така ще се понижат административните разходи на дружествата. Новият регламент не задължава онлайн продавачите да предлагат доставка до държавата членка на клиента. Съдържанието, защитено от авторски права като електронни книги, музика, игри, софтуер, засега не попада под действието на новите правила.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *