Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Грипът атакува най-малките деца, пикът ще е януари-февруари

Очакванията на здравните власти са, че най-много болни от грип ще има през януари и началото на февруари. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания в страната продължава да нараства постепенно. В седмицата 26 ноември – 3 декември общата заболяемост е 118.3 души на 10 000 човека. Най-много болни са регистрирани във възрастовата група 0 – 4 г., следвана от възрастовата група 5-14 г.

Първите положителни проби за грип от началото на сезона са получени през изминалата седмица.Характерно за грипа е внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни. Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда.

Най-честите усложнения при грипа са остри вирусни бронхопневмонии, трудни за диагностика и за лечение, както и синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания.

Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат.
По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм към настоящия момент активността на сезонния грипен вирус в Европейския регион на Световната здравна организация е ниска.

Как да предпазим околните, ако имаме симптоми на грип

Избягвайте близък контакт с болни лица. Избягвайте местата с много хора и масовите мероприятия.
Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване. Избягвайте използването на обществения транспорт при възможност.
Използвайте хирургическа маска, ако имате такава възможност.
При заболяване останете вкъщи, не ходете на работа или училище и не излизайте по други причини.
Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица.
Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане.
При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенни кърпички за ръце.
Почиствайте твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони и други често с обикновен почистващ препарат.
При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите, и достатъчно количество течности.
Не прибягвайте до самолечение. Потърсете медицинска помощ при първите симптоми

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *