Условията в арестите и затворите ще бъдат обсъдени в Министерството на правосъдието

Споделете лесно и бързо тази публикация

Условията в арестите и затворите ще са тема на работно съвещание в Министерството на правосъдието. До свикването му се стигна, след като омбудсманът Мая Манолова разпространи снимки от килията на подсъдимите за искане на подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

„Ще бъде груба грешка да осъждаме само една-единствена килия. Би трябвало да обсъдим цялата система на затворите, защото имаме близо 30 ареста, които не бихме могли да приведем в съответствие”, заяви за предаването „Преди всички” по „Хоризонт” директорът на Дирекция “Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека” в екипа на омбудсмана Мая Манолова Димитър Бонгалов. Той сподели, че Иванчева е предоставила на екипа му над 15 жалби.

„Навсякъде почти се правят ремонти на арестите, но допълнителни кревати са налични във всички останали арести в цяла Южна България. ГДИН дава един официален капацитет, но държи по-голям като брой легла, което нарушава 4-те квадратни метра”.

Ремонтите на арестите се осъществяват, като задържаните биват премествани на територията на друг арест, докато строителите работят, обясни Бонгалов. Проблемът с ареста на „Векилски” е, че той има малки прозорци и дневната светлина е недостатъчна.

Нов затвор извън София не само би отговарял на всички изисквания, но би бил и по-сигурен, категоричен е Бонгалов.

„Имаше стари обсъждания. Имаше на Гара Яна – бившо ракетно поделение. Беше обсъждана и бившата Транспортна болница. Имаше идея за Костинброд… Обсъждани са поне 3-4 терена”.

Политически неудобна тема е даването на пари за лудници, затвори или центрове за мигранти. Проблемът е, че когато не направим тези неща, цялото общество плаща обезщетения за причинените емоционални вреди на хората, които не са настанени, обясни той.

„В момента имаме около 500 задължени лица в София и всяко едно от тях би могло да ни осъди за пренаселеност, лоша светлина, липса на преградни стени… Ако съберем сумата във времето, ще се окаже, че ни е по-евтино като общество да си ремонтираме двата ареста…”.

Добрите пътища позволяват намаляване на броя на арестите, категоричен е експертът. Въвеждане на алтернативи на задържането също вече е препоръчано от Съвета на министрите.

„Ако имахме такива алтернативи… свързани примерно с електронния надзор, като че ли този спор около освобождаването или неосвобождаването на тези две задържани щеше да бъде решен много по-лесно”.

До няколко месеца 250 електронни гривни за наблюдение трябва да влязат в действие. Те обаче са „крайно недостатъчни само за служба пробация”, изтъкна Бонгалов. Той припомни, че указ в МВР предвижда 10-дневно задържане за дребно хулиганство и 25-дневно – за футболно хулиганство.

„Тези гривни няма да стигнат само за пробацията. Да не говоря, че за предсрочно условно освобождаване също са необходими. Необходими са и за домашните насилници. Ако искате, могат да бъда прилагани и към мигранти, подлежащи на експулсиране…. Може би 2000 биха свършили работа”.

Бонгалов припомни поговорката, че сме „скъпи на триците и евтини на брашното”:
„В момента, в който започнахме да охраняваме населените места, а не контролираме криминално проявените лица или т. нар. “правонарушители” изобщо… ако нямаме обществени методи да ги контролираме, ще даваме все повече разходи, ще има все повече престъпност и все повече рецидив”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *