НС гласува на второ четене Закона за хората с увреждания

Споделете лесно и бързо тази публикация

В условията на запазения зад парламента палатков лагер на майките на деца с увреждания, депутатите ще гласуват на второ четене законите за личната помощ и за хората с увреждания. Миналата седмица протестиращите майки поискаха оставката на правителството, заради промени в закона за личната помощ, направени в последния момент, а след среща с премиера Борисов и поправяне на промените заявиха, че остават в палатката до окончателното приемане на двата закона, с които се слага началото на исканата от тях реформа.
Преработеният вариант на закона за личната помощ, известен като “закона на майките”, ще бъде гласуван на второ четене в пленарна зала, заедно със законопроекта за хората с увреждания, подготвен от социалното министерство в диалог с протестиращите майки и организациите на хората с увреждания. Окончателните текстове на закона за личната помощ гарантират финансов ресурс за личните асистенти на хората с най-тежките увреждания. Когато за лична помощ кандидатства дете с 90 и повече процента на увреждането, от семейната му помощ ще се отнемат до 380 лева в полза на общината-доставчик, в зависимост от отпуснатия брой часове, обясни в петък омбудсманът Мая Манолова.”Ако детето с увреждане му бъдат определени по 2 часа лична помощ, които представляват 250 лева, да не се отнемат тези 380 лева, а да се приспаднат само 250 лева от цялата сума”, обясни Манолова.

“Този вариант на законопроекта и законът за хората с увреждания са първата голяма крачка към реформата”, заяви Мая Стоицева, представител на майките от фейсбук групата “Мостове”.

“Имаме рамките, имаме текстовете, започва много по-сериозната работа по наредби, методики, реформирането и прилагането на двата закона. Ние като майки ще бъдем на линия, за да можем да даваме идеи, да помагаме целият този процес да се случи до край”, подчерта Стоицева. В края на миналата седмица Вера Иванова от инициативата “Системата ни убива” заяви, че майките остават в протестна готовност до днес.

“В сряда ще се види окончателният резултат от нашата дългогодишна борба. Това е огромна крачка напред и тя трябва да продължи в тази посока”, заяви Вера Иванова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *