Национален протест на пчеларите, искат подкрепа от държавата

Споделете лесно и бързо тази публикация

Пчеларите се събират днес за национален протест пред Министерството на земеделието. Производителите на мед настояват за адекватна подкрепа. Според тях решението на държавата да ги подпомогне с 3.5 милиона лева по схемата “Де минимис” е крайно недостатъчно. Това, според тях, е нищожна сума, която не помага за проблемите в сектора и измирането на пчелни семейства.

Сред първите протестни аргументи на пчеларите беше отказът на държавата да ги подпомогне по схемата “Де минимис” въпреки проблемите в сектора и измиращите пчелни семейства. Дни преди протеста държавата все пак реши да даде пари по тази схема, но според бранша отпуснатите 3,5 милиона лева са нищожна и смехотворна сума.

Другите искания на пчеларите са да се криминализира нерегламентираното пръскане с препарати на земеделските култури, което води до отравяне на пчелните семйства, да се създаде акредитирана лаборатория за изследване на смъртността на пчелите и да има строг контрол на нелегалния внос на забранени препарати, с които пръскат фермерите.

Недоволните настояват още България да има активна позиция по предложението в новата обща селскостопанска политика на Европа да се включи екосистемната услуга “опрашване”, като за нея пчеларите да получават по 60 евро на всяко регистрирано пчелно семейство. Очаква се в протеста да се включат повече от 30 пчеларски сдружения от цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *