Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Food Здраве Изборът на редактора Красота & Здраве Любопитно Най-четени

Мурсалският чай – природно лекарство за всяка възраст

Мурсалският чай е уникална билка, която е привлякла вниманието на учени извън пределите на родината ни. Японски учени са доказали неговите качества при лечението на редица заболявания, а космонавтите са го пиели при подготовката си за полет. Гърците са открили неговите лековити качества преди много години, култивират го и го изнасят, поради което на много места по света е известен и като гръцки планински чай.

Мурсалският чай расте в планински райони на 1400-2200 м. надморска височина в Мурсалския дял на Родопите, Пирин и планината Славянка (Алиботуш). Той е белезникаво, достигащо до 50 см. растение с фина мъхеста обвивка, през юни-юли цъфти в жълто. Използва се надземната част на растението за приготвяне на чай.

За качествен чай се предпочитат цели светлозелени стръкове. Едно стръкче е достатъчно за чаша чай. Вари се на тих огън 5 минути и се прецежда. Притежава много приятен фин вкус и аромат, което го прави приятна и полезна напитка дори за деца. Може да се пие и студен, леко подсладен с мед, вкусен е и без подслаждане.

Билката е богата на 22 микроелемента – калций, магнезий, калий, натрий, цинк, мед, селен, желязо, кобалт и др., както и на флавоноиди (противомикробно и антиоксидантно действие), танини, терпеноиди, етерични масла, феноли, иридоиди, олеанова киселина и много други съставки.

Този състав го прави силен антиоксидант и притежател на мощно антимикробно, антианемично, противовъзпалително и укрепващо средство, забавя стареенето, засилва имунната система и потентността.

Затова и някои го наричат „българската виагра“. Но той действа добре и върху цялата пикочо-полова система, има пичогонно действие, с което изхвърля токсините от организма. Това го прави безценен и за хората със сърдечно-съдови болести и високо кръвно налягане.

Традиционно се използва при кашлица и възпалено гърло, бронхит, грип и астма. Установено е отлично действие при деца и възрастни с хиперактивност и дефицит на вниманието, както и при депресии. Навярно роля за това играят магнезият, селенът и цинкът в състава му. Най-добре е проучено действието му върху чернодробните заболявания.

Освен че действа противовъзпалително на жлъчните пътища и възстановява функцията на черния дроб, той спомага и за детоксикация на организма. В тези случаи се препоръчва 6-7 стръка да се варят в литър вода за 3 минути и отварата да се пие по 100-120 мл. преди всяко ядене.

Деца и възрастни могат да използват мурсалски чай и при чревни инфекции поради противовъзпалителното му действие, но при разстройство не се подслажда със захар, нито с мед.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *