18.07.2024

Доган не иска предсрочни избори, а програмно парламентарно правителство

Ахмед Доган

Към днешна дата обществото и държавата нямат нужда от предсрочни парламентарни избори. Нещо повече, дори трябва да направим необходимото управляващите да не претърпят вътрешнопартийна имплозия. Това е посочил почетният председател на ДПС Ахмед Доган на тържеството на движението по случай настъпването на 2019 година. Словото бе публикувано на официалната страница на ДПС в интернет.

Стратегически приоритет на България е ускореното догонващо развитие спрямо средния стандарт на Европейския съюз, смята Ахмед Доган. Според него нито една партия няма необходимия политически и експертен капацитет за постигането на тази стратегическа цел. „Но българският парламент като цяло има този ресурс, защото „обединението прави силата“, е отбелязал той.

„Това обстоятелство ни определя и източника, и формата за промяна на модела за управление на страната: Програмен кабинет за ускорено догонващо развитие на България. Изрично подчертавам, че промяната на „модела“ не предполага смяна на „системата“, която е заложена в Конституцията на страната. Промяната на модела на управление по нов начин реорганизира властовата система на държавата, съобразно консенсусно възприетата стратегическа цел за ускорено развитие на България“, посочва Доган. Според него политическият статус на парламентарния програмен кабинет няма нищо общо и със служебното правителство, защото в него се включват всички партии, които са влезли в Народното събрание с ясно дефинирани цели за десетина и повече години, и с отчитане на нововъзникващи ситуации и проблеми.

По думите му парламентарните избори ще определят правото и тежестта на участие на политическите сили в състава на Програмния кабинет. „Явно е, че има необходимост от засилване на институционалния, експертния и на гражданския контрол. Разбира се, на първо място е нужно изграждането на сравнително цялостен „работен“ проект с динамични параметри за ускорено развитие на страната по приоритети и сектори“, посочва той.
Според него програмният парламентарен кабинет за ускорено догонващо развитие ще е сериозен тест за това доколко сме узрели и готови да надмогнем нашето партийно-политическо его и да направим нещо съществено за стандарта на живот на хората. На евроизборите, на местните избори и на следващите парламентарни избори (редовни или предсрочни) всяка партия да представи проект за ускорено развитие на страната, които да предизвикат обществен дебат, отбелязва Доган.

Един от най-тревожните факти в най-ново време е обстоятелството, че ние изобщо не се трогваме от перманентното ни изоставане от темповете на развитие на ЕС, смята той. Далеч сме от разбирането, че нарастващата бедност е основна причина за увеличаването на престъпността и корупцията, отбелязва Доган. Според него държавата се е оттеглила от стопанския живот на страната, но продължава да се вживява в ретроградната си роля на основен работодател и санкциониращ фактор на бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *