Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Тройно по-скъпи таксита на Нова година

2 хиляди таксита по-малко ще се движат в София в новогодишната нощ. Прогнозата на най-голямата компания се допълва със съвет, ако тарифит са двойни, да се търси ДАИ или общината.

Не само в столицата, но Пловдив, Бургас, Варна и останалите големи градове неофициалните тарифи ще са тройни, а наемането на такси – много трудно.

Водачи на жълти автомобили се отказват да работят в празничната нощ. „Нямаме стимул. До 2016-а специално за Нова година возихме на двойна тарифа и клиентите го разбираха. Но тази практика беше премахната от фирмите, за които работим. Каква ми е ползата да въртя волана на обикновени цени, вместо да празнувам със семейството“, пита таксиметровият шофьор Иван Николов.

Колегата му Николай Маринов от Пловдив обаче ще работи, тъй като на този празник изкарва 500-600 лева, прилагайки принципа „ден година храни“. В Пловдив такситата са между 2500 и 3000. На миналия 31 декември вечерта излезли не повече от 600. Сега Деян Станев, председател на асоциацията на таксиметровите водачи, очаква да са 1000, които ще возят на нощна тарифа от 92 ст. за километър.

Горе-долу по едно и също време заведенията гонят клиентите. Хората излизат в малките часове на студа и чакат такси, а колите са малко и настава истинско наддаване, призна Маринов. По думите му изнервените клиенти сами предлагали тройна цена само и само да се приберат. Така за разстояние от 3-4 км от центъра до „Кючук Париж“ броят по 50 лева.

Затова и Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи, посъветва такси да се поръчва по мобилно приложение и клиентът да обяви и бакшиш. По Нова година на таблета на един шофьор излизат между 50-60 адреса и той се затруднява как да ги обслужи.  Най-добрият начин да се прибереш с такси е да го вземеш от улицата, съветва обаче председателят на съюз „Такси“ Кирил Ризов. Той смята, че от 0 часа на 1 януари докъм 7-8 часа сутринта много от колите ще возят на двойна тарифа и това е справедливо, тъй като шофьорът е избрал да работи, а не да е с близките си.

Шефът на „Окей супертранс“ Людмил Лазаров съветва клиентите, ако таксиджиите поискат двойна тарифа, да се оплачат във фирмата, в ДАИ, в общината.

В Бургас водещите таксиметрови компании официално заявяват, че цените няма да скачат в новогодишната нощ, но опитът всяка година показва друго. Една от най-популярните компании в града, която предлага 20% отстъпка при повикване, ще работи на 31 декември без тази екстра. „Така ще стимулираме повече шофьори да излязат на работа“, казват от таксиметровото дружество, което вози на 87 ст./км дневна и 97 ст./км
нощна тарифа.

Източник 24 часа

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *