Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени Общество

От днес минималната заплата става 560 лева

560 лева е от днес размерът на Минималната работна заплата за страната. Увеличението с 50 лева спрямо миналата година ще засегне над 450 хиляди, наети на минималното възнаграждение, сочи статистиката.

Повишението ще защити нискодоходните работници, а сред приоритетите на управляващите за повишаване на жизнения стандарт на населението , обясни социалният министър Бисер Петков.

„То гарантира запазването на жизненото равнище на най-низкодоходната част от работната сила и намалява риска от бедност сред работещите. Стабилните макроикономически показатели и търсенето на работна ръка са предпоставки за увеличаването на всички доходи. Очакванията са да се запази положителната тенденция за запазване на средната работна заплата от последните години, според оценки на бизнеса и на правителството. А високият темп за нарастване на средната работна заплата се очаква да продължи и през 2019 г.“, каза министър Петков.

От тази година се увеличават с 10% и средствата за работни заплати във всички организации на бюджетна издръжка.

В средното образование възнагражденията се увеличават с 20 на сто.
Минималната основна работна заплата за директор на училище, детска градина и обслужващо звено става 1140 лева, на педагогически специалисти 920 лева, на старши учител и старши възпитател 955 лева. В системата на образованието за тази година са предвидени и 39 милиона лева за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *