“Жълт код“ е обявен за Южна България

Споделете лесно и бързо тази публикация

“Жълт код” за опасно време е обявен за днес в по-голямата част от Южна България, където се очакват снеговалежи и силен вятър. Ще има условия и за образуване на виелици.

Арктически студ, сняг и вятър от утре

Виж ощеАрктически студ, сняг и вятър от утре

Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Смолян и Бургас.

В тези области се очакват умерени снеговалежи в комбинация с усилване на вятъра от север-североизток. Към края на деня и през нощта срещу петък ще има условия за виелици и навявания. Очаква се и образуване на снежна покривка до 10-15 см.

Почти без валежи ще е в Североизточна България. В цялата страна ще нахлува студен въздух и температурите ще падат. Максималните няма да надвишават 3 градуса.

В следващите дни се очаква застудяване.

От Пътната агенция призовават шофьорите да не тръгват на път с неподготвени за зимни условия автомобили.

Кризисните центрове за настаняване на бездомни са подготвени за застудяването.  Най-големият такъв център в София е с капацитет 180 места. От началото на зимата всяка вечер там идват средно около 130 души. 

Със застудяването кризисният център има готовност да посрещне повече хора, като в най-студените дни бройката на бездомните хора е достигала 200 души. Става въпрос най-вече за възрастни хора.

От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че бездомните хора, които търсят подслон в приютите в Пловдив и Русе, са няколко десетки в този период.

В центровете за временно настаняване, където престоят обикновено е по-дълъг, местата са около 617 за цялата страна. Там средно заетостта около 480 места на ден.

Нуждаещите се могат да останат там до края на март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *