Адвокати готвят протест заради обиските в домове и кантори

Споделете лесно и бързо тази публикация

Адвокати се оплакаха, че все още нямат отговор от институциите, пред които се жалваха за обиски на домове и кантори преди Нова Година. В Националния пресклуб на БТА те припомниха, че близо 200 защитници поискаха с писмо от главния прокурор проверка заради обиските. То беше изпратено и до председателя на Висшия адвокатски съвет, министъра на правосъдието, Висшия съдебен съвет, Омбудсмана и Съюза на юристите в България.Според адвокатите действията на разследващите преди Нова Година са груби и незаконосъобразни посегателства срещу адвокатската независимост и неприкосновеността на адвокатските книжа и кореспонденция.

От Висшия съдебен съвет адвокатите искат проверка на действията на прокуратурата и съда, както и да изиска съдебните актове, с който същите действия са разрешени в адвокатска кантора, за да прецени има ли нарушение на Закона и от съдиите, издали съдебните актове.

Адвокатите искат още от омбудсмана Мая Манолова да назначи също проверка.

До 20 януари адвокатите очакват становище по закона за адвокатурата, за да може всички текстове да бъдат обсъдени.

Александър Пелев разказа, че в жилища на адвокати са правени обиски вечер, при това разследващите търсили неясно какво в книги и детски играчки. Според него действията на спецпрокуратурата били незаконни. Адвокатите са категорични, че ще излязат на протест, ако няма резултат по исканията им.

One thought on “Адвокати готвят протест заради обиските в домове и кантори

  • януари 5, 2019 at 5:52 am
    Permalink

    Да се оплакват на арменския поп !

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *