Мей се опитва да получи гаранции, че маханизмът за ирландската граница ще е само временен

Споделете лесно и бързо тази публикация

Британският премиер Тереза Мей проведе телефонни разговори с европейски лидери в опит да получи писмени гаранции, че „предпазният механизъм“ за ирландската граница в нейната сделка за Брекзит ще бъде само временна мярка и то само в краен случай. От офиса на премиера обаче не съобщиха подробности. 

Трудно може да се получи информация за раговорите, които провежда британският премиер. Тя е говорила с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, но докато от Брюксел поне заявиха, че телефонният разговор е бил „приятелски“, от „Дауниг стрийт“ отказаха да съобщят каквито и да е подробности. Знае се също, че Тереза Мей е разговаряла с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Еманюел Макрон. 

Официалната позиция на „Даунинг стрийт“ е, че от британска страна подробности няма да бъдат съобщавани освен ако от другата страна не решат да направят това първи. Единственото след разговора с Макрон от Париж, бе съобщено, че той е уверил Мей, че нейното споразумение е възможно най-доброто. Въпреки че някои от торите бунтовници в крайна сметка могат да решат да подкрепят премиера все още се очаква тя да загуби вота по сделката през седмицата, започваща на 14 януари. 

Междувремено министърът за Брекзит Стивън Баркли заяви в серия от интервюта за европейски вестници, че лидерите на ЕС не могат да се надяват да притиснат Мей да организира втори референдум, защото това ще разпали политическото напрежение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *