Иран критикува ЕС заради натиска и санкциите на САЩ

Споделете лесно и бързо тази публикация

Иран отново критикува страните от Европейския съюз заради санкциите на САЩ, на които те не правят нужното, за да се противопоставят. Това се казва в изявление на външното министерство, предаде РИА “Новости”. 

Говорителят на Министерството на външните работи на Иран Бахрам Касеми разкритикува преди седмица остро европейските страни, които са част от ядреното споразумение, сключено през 2015 г., за това, че им липсвала сила да парират натиска на САЩ.

Касеми коментира, че освен липсата на политическа воля, европейските страни, подписали споразумението, което доведе до премахването на международните санкции срещу Иран през 2016 г., са показали, че “на практика те нямат достатъчно сила пред лицето на натиска на САЩ”.

Той посочил специалния механизъм, предназначен да улесни търговията между страните от Европейския съюз и Иран, изтъквайки, че “сложността на създаването на такъв механизъм” и намесата на администрацията във Вашингтон “направиха така, че преговорите по този въпрос да се проточат”.

По думите на шефа на външната политика на ЕС Федерика Могерини, механизмът трябваше да е готов още преди края на миналата година. 

През август президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за повторно налагане на санкции срещу Техеран, което предизвика неочаквано остра реакция от страна на Европейския съюз, който обеща да създаде специалния механизъм, с който да бъдат заобиколени санкциите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *