Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини Свят

Тръмп: Без извънредно положение, но със стоманена ограда

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза снощи в телевизионно обръщение, предавано от Овалния кабинет на Белия дом, че на границата на Съединените щати с Мексико има разрастваща се хуманитарна криза и криза със сигурността, въпреки че пресичанията на границата са намалели през последните години, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп не обяви извънредно положение, както се очакваше, но повтори призива си за стена и говори за „общ подход“, който ще използва технология за откриване на наркотици и оръжия. По-рано той допусна да се стигне до краен сценарий с цел да получи извънредни правомощия и с тях да заобиколи Конгреса.

„Всеки ден американските митнически и гранични власти спират хиляди нелегални имигранти, които се опитват да влязат в страната ни. Нямаме място, където да ги настаним и нямаме възможност да ги върнем обратно в родните им страни“, заяви Тръмп и добави, че всички американци страдат от неконтролираната нелегална имиграция, която поглъща обществени ресурси и намалява работните места и заплатите.

Президентът поиска 5,7 милиарда долара за стоманена ограда по границата с Мексико. „По искане на демократите, това ще бъде стоманена ограда, а не бетонна стена“, продължи Тръмп. Според него ограда по границата е критично важна за граничната сигурност и е необходима, за да пресече нелегалната имиграция от Латинска Америка.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

В изявление, предавано на живо веднага след обръщението на президента Тръмп от Белия дом, председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, демократката Нанси Пелоси, обвини държавния глава, че е изфабрикувал криза по границата с Мексико и че държи американците за заложници с частичната парализа на работата на федералното правителство, предаде Франс прес.

Според нея единствената цел на президента е да получи финансиране на ограда по границата с Мексико. „Ето фактите: президентът Тръмп трябва да прекрати задържането на американците за заложници, трябва да спре да създава миграционна и хуманитарна криза на границата и трябва да възстанови работата на правителството“, каза Пелоси.

Според нея президентът е обсебен от желанието да принуди американците да платят за исканата от него „скъпоструваща и неефективна“ гранична стена, съобщи ДПА. Той използва страха, за да убеди американците в необходимостта от гранична стена, продължи Пелоси.

Тя нарече частичната парализа на правителството безсмислена и обвини президента в дезинформация и злонамереност.

Заедно с Пелоси бе водачът на демократическото малцинство в Сената Чарлз Шумър. Той също обвини президента, че от Овалния кабинет „фабрикува криза“ и го прикани да подпише законите за финансиране на правителството, за да заработи то отново, а преговорите за граничната сигурност да продължат.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Шумър каза, че и демократи, и републиканци са съгласни за необходимостта да се гарантира сигурността на границите. „Но символът на Америка трябва да бъде Статуята на свободата, а не висока 10 метра стена“, продължи той. Тръмп обеща, че Мексико ще плати стената, но след като това не стана, президентът сега не може да убеди нито Конгреса, нито американския народ да платят сметката, продължи Чарлз Шумър. „Американската демокрация не работи по този начин. Ние не управляваме с гневни изблици“, добави водачът на демократическото малцинство в Сената, цитиран от Асошиейтед прес.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *