Акробатите Мирела Костадинова и Панайот Димитров спечелиха анкетата “Спортист на България до 18 години за 2018 г.”

Споделете лесно и бързо тази публикация

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди призовата тройка в първото издание на анкетата на информационна агенция „Блиц“ “Спортист на България до 18 години за 2018 г.” Победители станаха двойните шампиони от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес – акробатите Мирела Костадинова и Панайот Димитров, които събраха 26 328 гласа. На второ място с 25 013 гласа е бронзовата медалистка от Световно първенство за жени в олимпийското карате Ивет Горанова, а трета е Олимпийската и световна шампионка за девойки в тройния скок Александра Начева.

„Радвам се, че българските фенове оцениха по достойнство труда на нашите победители, които са представители на изключително труден и рисков спорт. Пожелавам им да са здрави и да се радват на успехите си. Те имат още дълъг път, който трябва да извървят и дано някой ден акробатиката влезе в програмата на традиционните олимпийски игри, за да могат да усетят тръпката и от олимпийската титла. Те са чудесни българи с огромен дух и големи сърца, които се борят по най-добрия начин за името на България“, каза след наградждаването Кралев.

Министърът обяви, че победителите в анкетата на „Блиц“ ще бъдат наградени в категорията за най-добър спортист до 18 години и на организираната от ММС и Спорт Тото церемония „Нощта на шампионите“, която ще се проведе тази събота.

Той отново изтъкна, че годината е била изключително успешна за българския спорт, като най-радващо е именно великолепното представяне на младите български таланти.

„Те защитаваха честта на България във всички международни състезания по възможно най-добрия начин. Разбира се, черешката на тортата беше представянето на българите на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, където успяхме от 24 представители да класираме 17 в шестицата и да вземем 10 медала. Но не само това. Имаме един прекрасен състезател – Ивет Горанова, която само на 18 години успя да вземе бронзов медал на световно първенство в олимпийското карате при жените. Имаме един Ангел Русев, който на 18 години направи 3 световни рекорда за възрастовата си група и успя да вземе медал в едно от движенията на Световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени. Извън десятката, според вота на българския народ, останаха такива успешни състезатели като щангистите Христо Христов и Галя Шатова, които се представиха по отличен начин на Олимпийските игри. Това показва колко голяма е конкуренцията, колко много са напреднали младите ни спортисти, колко готови са да влязат в битка за медалите при мъжете и жените“, каза Кралев.

Министърът пожела на състезателите увереност в собствените си сили, да са горди, че са българи и да вярват, че както са шампиони сега, така ще станат шампиони при мъжете и жените.

„Толкова талантливо поколение не е имало отдавна. Благодаря на Информационна агенция „Блиц“ за това, че организира анкетата и на всички медийни партньори, които се включиха. Трябва да се отдаде заслуженото на най-добрите млади атлети, да получат стимул, да усетят, че обществото вижда и оценява техните усилия и стои зад тях. Министерството на младежта и спорта ще бъде винаги зад младите спортисти и ще им помага. Както като по отношение на финансирането, така и в личен план. Всички сме с тях и вярваме, че те ще бъдат новите герои на България на бъдещите Олимпийски игри“, завърши Кралев.

         Управителят на акенция „Блиц“ Ивайло Крачунов също поздрави младите спортисти за успехите им през годината. В награждаването участваха още героят от САЩ 94 и член на Изпълкома на БФС Емил Костадинов, президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, представителят на „Асикс“ за България и вицепрезидент на БОК и Българската федерация по волейбол Любо Ганев, Атанас Фурнаджиев – управител на “Мото-Пфое” и вицепрезидент на БФС, маркетинг директорът на мобилния оператор А1 Илияна Захариева, Борис Захариев – управител на “Техномаркет”, Ива Стоянова – директор на Канал 3 и отговорният редактор на отдел „Спорт“ във вестник „Труд“ Владимир Памуков.

Анкетата беше подкрепена от спортния концерн ASICS, “Мото-Пфое”, “А1” и „Техномаркет“. Медийни партньори бяха БНТ, Канал 3, вестник “Телеграф”, вестник “Труд”, вестник “Меридиан Мач”, вестник „Марица“, сайтовете “Спортал”, “Toпспорт”, “Флагман”, “Новспорт” и “Novini.bg”.

В продължение на близо месец читателите на БЛИЦ гласуваха за 15 млади спортисти на възраст до 18 г. със сериозни успехи през 2018 г., които бяха излъчени от специална комисия на Министерството на младежта и спорта. Гласовете, подадени за тях бяха общо над 115 хиляди.

Топ 10 в анкетата “Спортист на България до 18 години за 2018 г.”:

1. Мариела КОСТАДИНОВА и Панайот ДИМИТРОВ (акробатика) – 26 328 гласа

2. Ивет ГОРАНОВА (карате) – 25013 

3. Александра НАЧЕВА (лека атлетика, троен скок) – 23 850 

4. Петър ИВАНОВ (спортно катерене) – 21 539 

5. Боряна КАЛЕЙН (художествена гимнастика) – 7076 

6. Горяна СТОЕВА (бокс) – 5642

7. Едмонд НАЗАРЯН (борба) – 2854 

8. Адриан АНДРЕЕВ (тенис) – 804

9. Йоана ИЛИЕВА (фехтовка) – 803

10. Мария ДЕЛЧЕВА (бадминтон) – 545

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *