Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Най-четени

Юлиан Вергов и Магдалена Малеева избират планетата в кампанията на National Geographic “Планета или пластмаса“

Над 4600 души дадоха обещание да намaлят използването на пластмаса за еднократна употреба

Популярният актьор Юлиан Вергов и тенис легендата Магдалена Малеева се включиха в кампанията на National Geographic „Планета или пластмаса“. Двамата станаха официални посланици на инициативата, която цели да намали драстично количеството на пластмасови отпадъци за еднократна употреба, изхвърляни в световните океани.

Вергов и Малеева вдъхновяват с личния си пример и новогодишни обещания. В специално заснети видеа за National Geographic споделят тревожната статистика на кризата с пластмасата и дават алтернативи на най-масово използваните пластмасови предмети за еднократна употреба.

Повече от десет години Магдалена Малеева работи в посока образование и информираност на обществото за проблемите на околната среда, като заедно с близки приятели стартира платформа за разговори и дебати за възможното устойчиво бъдеще на България. До нея застава и телевизионната звезда Юлиан Вергов, който всеки ден дава личен пример за природосъобразен начин на живот – от избора на колело за предвижване в града до използването само на торбички за многократна употреба като пазарува.

Посланието им за кампанията „Планета или пластмаса“ има за цел не само да информира за задълбочаващата се криза, но и да мотивира по-голяма част от обществото, медиите и институциите да предприемат конкретни действия в името на опазване на световния океан и планетата като цяло.

До този момент над 4600 души в България са застанали зад инициативата „Планета или пластмаса“, давайки своето собствено обещание на специалния сайт на кампанията за България – http://natgeotv.com/bg/planetorplastic  

Отброяването на всички дали обещание става на специално изработен глобален сайт активен включително и в много европейски държави като Германия, Франция, Испания и Холандия, както и на Балканите, САЩ, Латинска Америка и Скандинавия. До момента са събрани 190,466,443 обещания за намаляване или сприране на употребата на различни видове пластмасови изделия за еднократна употреба.

Към мисията на National Geographic се включват множество обществени личности, които припознават инициативата и се стремят да наберат възможно най-много последователи. Посланик на „Планета или пластмаса“ в Холандия е известната местна актриса Хана Вербуум, а в Словения един от посланиците е  световноизвестният фотограф на списание National Geographic Арне Ходалич.

Кампанията „Планета или пластмаса“ е продиктувана от все по-шокиращите данни за замърсяването на световните водни басейни – повече от 5 милиарда пластмасови отпадъци вече плуват в океана, а всяка година в него попадат 9 млн. тона пластмаса. В същото време по света се продават почти 1 млн. пластмасови бутилки всяка минута, а 40% от пластмасовите изделия се използват само веднъж. Само в САЩ се изхвърлят 500 млн. пластмасови сламки всеки ден, а 73% от боклука по плажовете е пластмаса. Въпреки множеството призиви и инициативи през годините едва по-малко от 20% от пластмасата се рециклира, а 6,3 млрд. тона пластмасови отпадъци никога не са били рециклирани.

В България проучване на агенция „Talk”, специално направено за National Geographic установява, че 55% от анкетираните българи са силно обезпокоени от глобалния проблем, свързан със замърсяването с пластмаса за еднократна употреба в световните океани. Анкетирани са 800 мъже и жени на възраст между 15 и 54 години, които редовно употребяват интернет и са запознати с екологичните проблеми по света.

Замърсяването на световните океани с огромни количества пластмасови отпадъци за еднократна употреба е проблем, който рано или късно ще засегне пряко всеки един от нас. Все още не е късно да преобърнем негативната тенденция, но за тази цел са необходими усилия от страна на всички ни. National Geographic ви призовава да се включите в кампанията „Планета или пластмаса“, като дадете своето обещание да намалите или спрете употребата на пластмаса за еднократна употреба.

Изберете планетата тук: http://natgeotv.com/bg/planetorplastic

Гледайте посланието на Магдалена Малеева тук: https://youtu.be/4eZnx0ofbnk   

Повече от вдъхновяващите думи на Юлиан Вергов тук: https://youtu.be/47ei1XTnJpw   

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *