Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора

Задържаха 21-годишен посредник на телефонни измамници

Посредник в извършването на телефонни измами е задържан от криминалисти и полицейски служители в Пазарджик, съобщават от Областната дирекция на МВР. Арестуваният е 21-годишен мъж от село Звъничево, на когото това не е първо подобно престъпление.

Вчера криминалистите и колегите им от Районното управление получили информация, че непознат се е обадил на възрастна жена от Пазарджик. Той се е представил за лекар и информирал нищо неподозиращата си жертва, че дъщеря й е претърпяла инцидент. За това спешно била необходима операция, но за целта са необходими 17 000 лева.

Притеснената жената съобщила, че няма толкова пари в жилището си, като най-много може да събере 3000 лева. Измамниците веднага се съгласили, че и тази първоначална вноска е достатъчна за извършване на операцията и казали на жената да чака куриер, на когото да ги предаде. Без да подозират, че криминалистите вече са блокирали периметъра на предаването.

Така в полицейския капан попаднал 21-годишния Йордан К. от пазарджишкото село Звъничево. Той е задържан за 24 часа, спрямо него е образувано полицейско производство.

В хода на извършените оперативни действия полицаите установили, че в ролята си на „муле“ той е съпричастен и към две други телефонни измами, станали преди седмица на територията на областния град. При тях две жени на 72 и 86 години били ощетени с общо 12 400 лева и златни накити. Работата по документиране на престъпната му дейност продължава под наблюдението на прокуратурата.

В последната седмица органите на реда отчитат тревожна тенденция на зачестяване опитите за телефонни измами в региона. В някои от дните са засичани над 10-15 опита, основно при възрастни хора. В резултат на изостреното внимание към този вид престъпления се стига и до успешната акция и ареста на посредника.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *