Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Франция е най-социалната държава в света

Пенсии, здравеопазване, семейни надбавки, трудово подпомагане: социалните разходи на френската държава са били миналата година 32 на сто от брутния продукт (БВП) на страната. Това е най-щедрата страна сред богатите държави по това перо, изпреварвайки Белгия, сочат резултатите на проучване, публикувано днес от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Както през 2016-а и 2014-а, Франция е безспорен лидер в класацията на ОИСР. С брутни държавни разходи за социални цели, които са равняват на 32 на сто от БВП Франция е на първото стъпало, следвана от Белгия с 28,9 на сто и Финландия с 28,7 на сто.

В долния край на списъка, включващ страните от ОИСР, са Република Корея (11,1 на сто), Чили (10,9 на сто и Мексико (7,5 на сто). При все това разходите на френската държава не са най-големите във всички категории.

В здравеопазването (8,8 на сто от БВП) Франция е плътно след САЩ и Германия. Тя е трета при разходите за пенсии (13,9 от БВП след Гърция и Италия) и седма за подпомагане на активното население (при безработица, нетрудоспособност и за семейни надбавки)

Дори да се включат частните разходи, независимо дали те са „доброволни“ или „задължителни“, към финансите на всяка една от държавите членки на ОИСР, Франция е номер едно в света по нетни социални разходи, които са 31,7 на сто от нейния БВП

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *