Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

13 нови трамвая пристигат в София

„Столичен електротранспорт“ ЕАД и полската компания PESA Bydgoszcz SA сключиха договор за доставка на 13 броя нископодови съчленени трамваи. 
Новите трамваи са част от мащабната модернизация на градския транспорт в София, която екипът на кмета Йорданка Фандъкова изпълнява като част от мерките за подобряване качеството на въздуха. 
Новите превозни средства ще бъдат нископодови и климатизирани, с платформа за детски колички и за хора с увреждания, ще разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Осигурено е и видеонаблюдение. Трамваите са с дължина 30 м, като са предвидени специални места за хора с увреждания и майки с детски колички. С доставката на нови 13 трамвая ще се обновят изцяло превозните средства на трамвайна линия №5. 
Очаква се трамваите да пристигнат в София на две партиди до края на октомври 2019 г. и да бъдат пуснати в редовна експлоатация до края на годината. 
Договорът е на обща стойност 44 796 377,36 лв. и е част от проекта „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II“, който се осъществява с финансова подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. 
Предвидени са също доставки на резервни части, диагностично оборудване и обучение на персонала. 
Договорът беше подписан от г-н Евгений Ганчев – директор на „Столичен електротранспорт“ ЕАД и г-н Кржижтов Седжиковски – председател на Борда на директорите на PESA и г-н Славомир Пятек – член на Борда на директорите на компанията.
В последните няколко години Столична община закупи 25 нови трамвая, които се движат по линии №7 и №1, както и 58 модернизирани трамвая от Чехия и Швейцария.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *