Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Коментари Любопитно Най-четени Свят

Евакуират Елизабет II при безредици след Брекзит

Властите във Великобритания ще евакуират кралица Елизабет II и членовете на кралското семейство, ако се стигне до размирици в Лондон заради излизането на Обединеното кралство от ЕС без споразумение. Това съобщи в. „Сънди таймс“, като се позовава на анонимен източник от правителството.

Евакуационните планове фигурират още от времето на Студената война, когато Великобритания разглежда сериозно заплахата от нападение с ядрено оръжие от СССР. Изданието не съобщава къде точно ще бъде отведена Нейно Величество в случай на спешна евакуация, но се смята, че има подготвени тайни къщи в страната, снабдени с провизии за кралското семейство.

Според друга информация планът включва и извеждане на кралицата извън страната, а за това е предвиден специален кораб, който да отпътува с кралското семейство.

Консерваторът и отявлен привърженик на Брекзит Джейкъб Рийс-Мог заяви, че наличието на такъв план за евакуация ще предизвика ненужна паника, тъй като кралското семейство не е било евакуирано дори когато Лондон е бил бомбардиран по време на Втората световна война.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 29 март 2019 г. след референдум, на който гражданите гласуваха в подкрепа на Брекзит. На 15 януари Камарата на общините отхвърли Договора с ЕС за излизане от общността, договорен през ноември миналата година.

За да влезе в сила, сделката за Брекзит трябва да бъде одобрена от британските законодатели, както и да бъде ратифицирана от всички страни в ЕС. Примиерката Тереза Мей пък обяви, че ще се бори за Великобритания и е решена да не отлага датата на Брекзит.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *