Цените на горивата пак тръгнаха нагоре

Споделете лесно и бързо тази публикация

Цените на горивата паднаха в края на миналата година не заради протестите, а заради факта, че петролът тръгна надолу. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” Светослав Бенчев, експерт към Българската петролна и газова асоциация. В момента се случва точно обратното – петролът тръгна нагоре, като от 7 януари досега той се е качил с около 10 процента, от 57 до 63 долара. добави той. В този смисъл е напълно нормално да има повишение на цените на горивата, каза още Бенчев. Нашите цени зависят изцяло от международните пазари и няма никакво задържане от наша страна, коментира той. По отношение на конкуренцията Светослав Бенчев заяви, че в България има около 3 хиляди бензиностанции, като 1400 от тях са на членуващи в петролната и газова асоциация. Така че остават около 1600, които не зависят от никого и аз не виждам къде е проблема с конкуренцията, добави още той.

По отношение на търговията на едро, Бенчев отбеляза, че в страната има 121 данъчни склада по данни на Агенция „Митници” от края на миналата година, като от тях 14 са на членуващи в асоциацията.

По темата с 24-часовата система за наблюдение на преноса на горивата, която се очаква да бъде представена днес от премиера Борисов, Светослав Бенчев коментира, че с интерес ще види какво точно представлява тя. По принцип членовете на Българската петролна и газова асоциация нямат нищо против засилването на контрола, даже ние сме най-честно контролираните, каза още експертът. В този смисъл, ако бъде засилен контрола над границите, смятаме, че това ще доведе до резултати. Но също така трябва да бъде засилен и контрола върху местата, където се разпространяват горивата – тъй наречените и ведомствени и крайни бензиностанции, което в крайна сметка има за смисъл и закона, каза още Бенчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *