Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Правителство Свят

Tереза Мей претърпя 10-ото си поражение

Британският премиер Тереза Мей претърпя поражение тази вечер в Камарата на общините, след като нейната стратегия за Брекзит не получи одобрението на депутатите, предаде БНР.

ние на правителството да се потвърди подкрепата за плана на Тереза Мей да търси промени на сделката за Брекзит. 303-ма депутати гласуваха против правителственото предложение за потвърждаване на подкрепата за плана на Мей, срещу 258 гласа „за“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В предложението кабинетът твърдеше, че преследва двойна цел: да постигне „алтернативни решения“ на т.нар. „предпазен механизъм“ за запазване на отворена граница между двете Ирландии след Брекзита и да отхвърли сценария за напускане на ЕС без споразумение.

Поражението на премиера дойде от евроскептиците в нейната Консервативна партия, които се въздържаха от гласуване, тъй като не бяха съгласни с текста, в който се споменава за избягване на напускане на ЕС без сделка.

Това е десетото поражение на Тереза Мей в парламента откакто стана премиер, отбелязва Би Би Си.

Макар и това гласуване да няма обвързващо действие за правителството, то отслабва позициите на Мей в опита й да възобнови преговорите с Брюксел.

Лидерът на опозиционните лейбъристи Джереми Корбин побърза да заяви в британския парламент, че премиерът Мей няма мнозинство за своя план.

„Преди две седмици премиерът каза на парламента, че новият й подход може да осигури значително и трайно мнозинство в парламента. Днешният вот обаче доказа, че няма мнозинство за курса на действие на премиера. Това не може да продължава. Правителството не може да продължава да пренебрегва парламента или мъчително да се движи към 29 март без смислен план“, заяви Корбин, който отново обвини правителството в „бавене на топката“.

Преди това бяха гласувани две поправки от няколкото, внесени в долната камара на парламента. В едно от тях поражение понесе и самият Корбин. Със 322 гласа „против“ срещу 306 „за“ бе отхвърлена поправката на лейбъристите, в която се призовават министрите да внесат отново за гласуване тяхната сделка за Брекзит в парламента до 27 февруари, а ако не направят това да се предостави вот на депутатите да решат какви ще бъдат следващите стъпки.

Лейбъристите всъщност искаха вот в парламента по сделка или дебат по следващите стъпки до 27 февруари.

Британските депутати отхвърлиха и поправката на Шотландската национална партия, с която се призоваваше правителството да отложи Брекзит поне с три месеца (за удължаване на член 50 от Лисабонския договор). 315 депутати гласуваха „против“, а 93 „за“.

Мей не се отказва

Британският премиер Тереза Мей ще продължи да се стреми да постигне изменения в споразумението за Брекзита, каза неин говорител след символичното поражение на Мей в парламента, който отхвърли нейно предложение за стратегията й за преговори, предаде Ройтерс.

„Правителството ще продължи да се стреми да постигне това с ЕС, за да гарантираме, че ще напуснем навреме на 29 март“, каза говорителят.

Мей смята, че депутатите от нейната Консервативна партия все още искат тя да предоговори споразумението, но някои от тях са гласували против нея тази вечер, защото са се безпокоили от възможността за отпадане на този етап на варианта за Брекзит без споразумение, добави говорителят.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *