Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Вдигат дерайлиралия локомотив от гара Пловдив

Счупена стрелка е причината за инцидента вчера на гара Пловдив. Твърдението е на зам.-директорът на фирмата превозвач Булмаркет“ Светослав Първанов. Пред Нова телевизия той заяви, че от фирмата не са органи, които могат да обвиняват, но очакват обективно разследване, съответните институции да си свършат работата и да се преустанови действието на факторите, които могат да доведат и до други подобни инциденти.

„Скоростта, с която се е движила композицията в района на инцидента, е била около 33 км/ч“, информира Първанов. Днес ще бъдат свалени и данните от черната кутия на локомотива, но според представителят на“Булмаркет“ те само ще докажат допълнително тези факти.

По думите на Светослав Първанов представители на фирмата са участвали в комисията по оглед на мястото на инцидента вчера, която също е установила счупването на стрелката.

Днес предстои локомотивът да бъде вдигнат, след като вчера цистерните, превозващи пропан-бутан са били обезопасени. Няма опасност на населението, както не е имало вчера.

Снощи към 19.30 часа беше пуснато напрежението, а машините пуснати по релсите в 21.30 часа. От БДЖ посниха, че, за да бъде въстановено движението, първо дерайлиралите цистерни и локомотиви са изтеглени. Към момента всички влакове се движат по график и няма закъснения.

Припомняме, фирмата „Булмаркет“ бе превозвач и на товара, който предизвика трагичния инцидент в Хитрино преди две години, а вчера стана ясно и че локомотивът, дерайлирал на гара Пловдив, е същият, който е теглил композицията през Хитрино.

От НКЖИ отричат обаче обвиненията и засега не може категорично да се каже чия е вината и каква е причината за инцидента от вчера. Предстоят измервания, както и да се провери състоянието на локомотивите. Падането на локомотива също може да причини скъсване на стрелката.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *