Марешки: Отварянето на Изборния кодекс и смяната на ЦИК буквално два месеца преди изборите са грешни ходове

Споделете лесно и бързо тази публикация

“Според мен и отварянето на Изборния кодекс и смяната на ЦИК буквално два месеца преди изборите са грешни ходове. Всъщност смяната трябваше да бъде направена в срок, но да се каже, че те ще влязат след евроизборите веднага с летящ старт, преди това да се знаят кои са, да следят какво става и сега да се подготвят. Това беше нормалното” това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” Веселин Марешки, лидер на партия „Воля”.

На практика никакви кой знае какви промени в ИК не бяха направени, които да променят към по-добро изборното законодателство, добави той.

По отношение на промените при преференциите, които бяха първоначално приети, Марешки коментира, че пренареждането на листите с тези предложения наистина е щяло да се блокира, но според него, когато листата подредена от партийния вожд, преференцията на практика няма голямо значение, защото той може да сложи само такива хора, за които няма значение кой ще е на първо или на второ място.

Може при пренареждането да се получават някакви вътрешно партийни битки при по-големите партии и то явно най-вече при БСП е този проблем, които вътре другарчетата се изяждат едни други и това пречи на вътрешнопартийното им спокойствие, каза още Марешки.

Всъщност преференцията дори в стария вариант няма никакъв смисъл, защото примерно ако една формация има 1 милион гласа й трябват 7 процента – 70 хиляди гласа сме примерно 2-3-ма човека, които можем да направим в България, за да прескочим тази преференция, така че на практика тя и сега не работи, смята лидерът на „Воля”.

Затова и предложението на моята партия беше изцяло мажоритарно, без никакъв праг – примерно аз имам 5 гласа, колегата има 7 гласа, той минава напред и това се случва без прагове – който има повече гласове, има по-голяма подкрепа в обществото и преминава напред. Това е истинската преференция, заяви Марешки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *