Адвокатите с обща позиция за закона за прането на пари

Споделете лесно и бързо тази публикация

Общо събрание на адвокатите от страната се провежда в София. Освен че ще отчетат дейността си за миналата година, се очаква юристите да излязат с единна позиция по влизането в сила на спорния закон за мерките срещу прането на пари, който предизвика протести от гилдията. Адвокатската тайна ще бъде запазена и хората няма защо да се притесняват, че доверието им ще бъде предадено. В това увери в специално интервю за “По света и у нас” заместник-председателят на НС Явор Нотев, който е и специален гост на Общото събрание на адвокатите. Висшият адвокатски съвет призна, че проблем има и някои от нормите на Закона за мерките срещу изпирането на пари може да предизвика различно тълкуване и оттам да доведе до изтичането на адвокатската тайна.
Заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет Атанас Симеонов не смята, че има разнобой в гилдията. Протестите на адвокати той определя като “различни виждания как да бъдат постигнати резултати”.
Симеонов припомни пред журналисти, че съветът вече е имал срещи в НС и ДАНС. И че от вторник работна група ще обсъжда въпросите за адвокатската тайна.

Тя е неприкосновена и е тайна не на адвоката, а на клиента, посочи Симеонов. Той се обяви за намирането на баланс и беше оптимист, че това ще се случи. Колкото до протестите, според Симеонов явно е имало неясноти какво прави адвокатският съвет. Трябва прецизиране на това какво прави адвокатът, той не може да е доносник на службите, посочи Атанас Симеонов.
Велислав Величков, който е част от протестиращите адвокати, заяви, че все пак разнобой в адвокатурата има, защото адвокатският съвет не бил направил нищо преди приемането на спорните текстове.
Промяната в закона трябва да стане незабавно. Ако не видим действия, които да защитават адвокатите, ще има стачка, заяви Величков и се обяви за въвеждане на електронно гласуване и сред адвокатите, което да е на принципа един човек – един глас.
Най-вероятно няма да има големи протести на цялото адвокатско съсловие, а то ще излезе с декларация какви мерки ще бъдат взети. Освен това, те са получили уверението на управляващите, че Закона за мерките срещу прането на пари ще бъде поправен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *