Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Най-четени

Пребитата до смърт жена във Варна е била жертва на системен тормоз и насилие

В рамките на разследването за убитата 40-годишна жена във Варна наблюдаващият прокурор изиска и иззе от Районната прокуратура преписки, които имат или биха могли да имат касателство към изясняване на фактите по случая. Това каза във включване на живо сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин“ Радослав Лазаров, говорител на Окръжната прокуратура във Варна. Установили сме и други случаи, в които жената е била пострадала, със съответна медицинска документация и това е документирано, добави той. Тези доказателства ще бъдат преценявани в хода на нашето разследване, каза още говорителят на Окръжната прокуратура. Много често проблемите на домашното насилие се случват и представляват състави на лека телесна повреда. До промените в НК от петък, 22 февруари, тези престъпления биваха преследвани по тъжба на пострадалия директно в съда, това бяха престъпления от частен характер. Така че оттеглянето на тъжбата представлява основание за прекратяване на производството, допълни Лазаров. Доколкото е установено в настоящия етап на разследването, след побоя съпругът е повикал своята майка, събрали са багаж и са напуснали жилището, а пострадалата жена все още е била жива. Дали ще бъдат привлечени други лица към наказателна отговорност е проблем на доказване, каза още говорителят на Окръжната прокуратура.

При мен агресията ескалира след многократни опити да се разделя с човек, с когото живеех, като те приключваха с оттегляне на жалби – по същия начин както при убитата 40-годишна жена. Това каза от своя страна Хюсние Хюснеин, която е пострадала от семейно домашно насилие. Когато пуснеш жалба и се опиташ да инициираш дело, някой нещо да ти помогне, почват също да работят срещу теб, да те заплашват с дете, със семейство. Много често мъжът, с когото живеех, пускаше самия той жалби срещу мен, че се опитвам да си изнеса детето извън граница.

Пострадалите от семейно насилие се насочват към адвокатската кантора от НПО, от дежурни, квартални полицаи, при които се подават жалби или съответно от клиенти, които са минали по този път и разпознават в свои близки, свои колеги жертви на насилие и се опитват да я подкрепят, като я насочат към правилната стъпка, а именно подаване на молба по реда на Закона за защита от домашно насилие. Това каза от своя страна адвокат Анастасова.

Това, което се е случило с убитата 40-годишната жена и което е характерно за жертвите на семейно насилие, а именно оттеглянето на жалбите и на сигналите до полицията – именно това е нашата роля, да поддържаме през цялото време, докато се извърви този път нивото на мотивация на жертвите на насилие високо, за да могат да достигнат до края в отстояването на своите права, каза от своя страна представителка на неправителствения сектор.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *