Медицински сестри от цялата страна излизат на национален протест

Споделете лесно и бързо тази публикация

Медицински сестри от цялата страна, които искат за достойно заплащане, се събират на национален протест в 12 часа пред Министерство на здравеопазването. Недоволството тръгна от организирани в социалните мрежи медицински работници.

Протестът е с искане за стартова заплата от две минимални заплати, спазване на Колективния трудов договор – заплащане на извънредния труд, за да не работят на по две места, подобряване на условията на труд. Заплатите в някои общински болници са близки до минималните, а увеличението от тази година до 900 лева не се случва, защото няма достатъчно средства по Здравна каса.

Независимо от срещата вчера между Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи синдикати, министър и премиера, и обещанието, че от 30 млн. лв. отпуснати за болниците, ще се актуализират заплати, сестрите очакват конкретни резултати – Петя Недкова от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи заяви:

“Парите са достатъчно, може би, но те не се разпределят правилно. Има огромни диспропорции в системата на здравеопазване по отношение на заплащането, както между лекарите, така и между сестрите, между различните лечебни заведения, и това е проблем, политически, който трябва да се реши от политиците”.

В цялата страна се организира подписка за дългосрочна стратегия за здравните грижи, някои от сестрите ще протестират с лентички в лечебните заведения, други – пред болниците или общините.

В Пазарджик медицинските сестри се събират пред сградата на общинската администрация. Освен за стартовата заплата и подобряване условията на труд, специалистите по здравни грижи настояват и за сключването на Колективен трудов договор на национално ниво.

“Защото в много болници се работи без Колективен трудов договор, а по него заплатата от 1 януари 2019 г. за нас – специалистите по здравни грижи, трябва да е минимум 900 лева, ние не искаме да носим повече тази система на гърба си. Ако не се седне да се говори, не се почне нещо да се прави, просто сме готови на 7-и април да излизаме отново на протест. Няма накъде повече”, каза медицинската сестра Димитрия Димитрова, координатор на протестите в Пазарджик.

И в Бургас сестрите от най-голямата болница се събират в 12 часа пред сградата на Общината в подкрепа на националния протест за стартова двойна минимална работна заплата и адекватно работно време, каза Добринка Христова от организаторите на недоволството в Бургас:

“Работещите в УМБЛ – Бургас ще бъдат пред хирургичния корпус. Колеги и привърженици също могат да бъдат пред Общината, където е основното място. Нашите искания са промяна изобщо в статута на акционерните дружества, да не акцентираме върху основната заплата, но това никак не е маловажно. И в крайна сметка да бъде сключен колективен трудов договор.

Структурите на Асоциацията на специалистите по здравни грижи в област Благоевград нямат яснота дали и колко техни колеги ще се включат в протеста на „белите престилки“ по места.

В здравните заведения тече подписка, разпратена от асоциацията, в която се настоява за гарантиран ръст на заплатите на медицински сестри, лаборанти, акушери и кинезитерапевти, за изработване на медицински стандарти за дейностите и тяхното остойностяване, за дългосрочна здравна стратегия. Това почти напълно се припокрива и с исканията на колегите им, организирали протеста в социалните мрежи, от който асоциацията се разграничи, но заяви, че подкрепя.

Това създаде усещането, че недоволството на специалистите по здравни грижи изпревари готовността на професионалната им организация да ги защити. В повечето болници в областта протестът ще е символичен, като сестрите ще се обозначат с лентички.

Протестен митинг организират и в Плевен медицински сестри от общинското здравеопазване. Те настояват за достойно заплащане, професионално развитие и дългосрочна национална стратегия за здравните грижи у нас. Още от доктор Румяна Нинова – председател на синдикатите към КНСБ:

“По-високо заплащане, кариерно развитие и настояване за дългосрочна, национална стратегия за професионалистите по здравни грижи. ..се затварят болници, затварят се отделения. Мотото на нашите сестри е:”Ние искаме да се грижим за децата на нашата България, а не за останалите страни в Европа”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *