Министър Цачева посети затвора в Ловеч

Споделете лесно и бързо тази публикация

Министърът на правосъдието Цецка Цачева посети днес затвора в Ловеч и се запозна с условията, при които търпят наказания лишените от свобода от областите Велико Търново, Ловеч, Габрово, Русе и Шумен.
В момента в затвора и в трите общежития към него – “Атлант” в Троян, “Полигона” в Ловеч и “Велико Търново” във Велико Търново, са настанени 690 лишени от свобода, при капацитет от 971 при 4 кв. м. на едно лице, заяви началникът на затвора старши комисар Розалина Ганекова. Тя сподели, че сред приоритетите на ръководството остава полагането на усилия за подобряване условията в затвора и общежитията, както за лишените от свобода, така и за надзорно-охранителния състав. За пример ст. комисар Ганекова даде санирането на сградата на корпуса и пълното обновяване на зоната с повишена сигурност, извършени през 2017 г., а през миналата година са ремонтирани жилищните помещения, обитавани от учениците в Средно училище “Димитър Митев”. В училището към затвора през тази учебна година се обучават 120 затворници от първи до дванадесети клас. Предстои да започне основен ремонт и преустройство на жилищните помещения и административната сграда на общежитието от открит тип във Велико Търново.
Правосъдният министър се запозна на място и с дейността на териториалното поделение на Държавно предприятие „Фонд затворно дело”. Основно дейността на държавното предприятие е свързана с отдаване на затворнически труд на външни фирми, които имат изнесено производство в затвора и в общежитието в Троян. В корпуса на затвора е изнесено част от производството на три фирми от област Ловеч и област Габрово, които се занимават с дейности в областта на дървопреработването, изработката на метални изделия, паркет и санитарна арматура. Ежедневно се осигурява работа за около 30 лишени от свобода. В общежитието от закрит тип в Троян 60 лишени от свобода са заети в производството на метални изделия. В двете общежития от открит тип в Ловеч и във Велико Търново 80 % от лишените от свобода са ангажирани с трудова дейност. Финансовият резултат на териториалното поделение на ДП “ФЗД” в затвора – Ловеч през 2018 г. е 474 000 лв. , като това го нарежда за поредна година на второ място по приходи сред всички териториални поделения.
В Ловешкия затвор се намира и Специализираната болница за активно лечение на лишени от свобода /СБАЛЛС/, която е с републикански ранг. Единствено в Ловеч функционира психиатричното отделение за обвиняеми, подсъдими и осъдени. В болницата към затвора се настаняват и затворници, болни от туберкулоза, както и такива с друг вид заболявания на горните дихателни пътища. Преди две години със средства от Норвежкия финансов механизъм основно са ремонтирани кухненските блокове на корпуса на затвора и на болницата, а Психиатричното отделение е реновирано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *