Отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи

Споделете лесно и бързо тази публикация

Отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи и почитаме паметта на жертвите на Холокоста.

Шествие на толерантността и възпоменателна церемония ще се проведат в столицата. Пред Паметника на спасението до сградата на Народното събрание ще има и официална церемония.

Шествие на толерантността и единението на българския народ под наслов: „Заедно за България. Заедно за Европа“ организират Столичната община и Организацията на евреите в България „Шалом“.

Проявата ще тръгне в 11 часа от църквата „Света София“, през паметника на Незнайния воин и ще стигне до мемориалната плоча до Народното събрание, където ще се проведе официална церемония в памет на 11 343 -мата евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, депортирани в нацистките лагери на смъртта. Слово ще произнесе председателят на парламента Цвета Караянчева.

Заключителната церемония по повод Деня на спасението на българските евреи и почитане на жертвите на Холокоста ще се състои от 17 часа в Централната Софийска синагога с официално обръщение към българската еврейска общност от президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер.

На днешната дата преди 76 години, благодарение на безпрецедентното обединение на български общественици, духовници, политици и граждани, е спасен животът на близо 50 хиляди български евреи.

Почитаме и паметта на 11 343 жертви на Холокоста, депортирани от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот в лагерите на смъртта. От тях оцеляват 12 души. Събитията от март 1943-та година ще бъдат отбелязани в цялата страна.

В Пловдив годишнината от спасяването на българските евреи ще бъде отбелязано митинг-поклонение пред Паметника на благодарността в града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *