Министерство събира предложения за нови правила за управление на етажната собственост

Споделете лесно и бързо тази публикация

МРРБ подготвя нови правила за управление на етажната собственост, които да доведат до по-качествена поддръжка на сградите и механизми на контрол за лицата, предоставящи услугите на професионално управление на етажната собственост.

Предложенията ще са част от промени в закона, по които МРРБ стартира обществен дебат.

До 15 април могат да бъдат изпращани предложения, мнения и коментари за промени в разпоредбите на закона на адрес: zues2019@mrrb.government.bg. Те ще бъдат разгледани и обсъдени при подготовката на изменения в закона, отбелязват от МРРБ.

Новите текстове ще прецизират правата на общото събрание на етажната собственост и задълженията на собствениците и ползвателите.

Ще бъдат преразгледани правилата за формиране на дължимите суми за поддържане и управление на общите части. Ще се засили и ролята на местните власти при прилагане на закона.

Предвижда се и регулация при управлението на сгради, в които има едновременно жилища, офиси и търговски площи, както и на ваканционните комплекси и такива от затворен тип.

Някои от браншовите организации вече са направили предложения за промени в закона. Това са Национално сдружение “Недвижими имоти”, Българската фасилити мениджмънт асоциация и фондация “Асансьорна безопасност”.

Част от тях са за лицензиране на домоуправителите, за задължително участие в общите събрания на етажната собственост, осигуряване на достъп до жилищата, възможност за разкриване на банкова сметка от домоуправителите.

Има и предложение да се плаща за поддръжка на общите части, дори жилището да не се обитава повече от 30 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *