Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Политика

Министерство събира предложения за нови правила за управление на етажната собственост

МРРБ подготвя нови правила за управление на етажната собственост, които да доведат до по-качествена поддръжка на сградите и механизми на контрол за лицата, предоставящи услугите на професионално управление на етажната собственост.

Предложенията ще са част от промени в закона, по които МРРБ стартира обществен дебат.

До 15 април могат да бъдат изпращани предложения, мнения и коментари за промени в разпоредбите на закона на адрес: zues2019@mrrb.government.bg. Те ще бъдат разгледани и обсъдени при подготовката на изменения в закона, отбелязват от МРРБ.

Новите текстове ще прецизират правата на общото събрание на етажната собственост и задълженията на собствениците и ползвателите.

Ще бъдат преразгледани правилата за формиране на дължимите суми за поддържане и управление на общите части. Ще се засили и ролята на местните власти при прилагане на закона.

Предвижда се и регулация при управлението на сгради, в които има едновременно жилища, офиси и търговски площи, както и на ваканционните комплекси и такива от затворен тип.

Някои от браншовите организации вече са направили предложения за промени в закона. Това са Национално сдружение „Недвижими имоти“, Българската фасилити мениджмънт асоциация и фондация „Асансьорна безопасност“.

Част от тях са за лицензиране на домоуправителите, за задължително участие в общите събрания на етажната собственост, осигуряване на достъп до жилищата, възможност за разкриване на банкова сметка от домоуправителите.

Има и предложение да се плаща за поддръжка на общите части, дори жилището да не се обитава повече от 30 дни.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *