Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Тръмп увеличава военните разходи за сметка на социалните

Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да увеличи военните разходи и да съкрати неотбранителната част на бюджета. В същото време той продължава да иска милиарди долари за стена по границата с Мексико, предаде ДПА.

Правителството планира съкращения на разходите в социалната сфера, здравеопазването, опазването на околната среда и други федерални програми, но предвижда увеличаване на военните разходи с около 5 процента до 750 милиарда долара. За Държавния департамент и Американската агенция за международно развитие съкращаването на средствата ще е 23 процента.

Проектобюджетът на Тръмп за фискалната 2020 г., който възлиза на 4,7 трилиона долара и който той предлага за одобрение на Конгреса, се очаква да бъде отхвърлен от конгресмените във вида, в който е предложен.

Проектът на Белия дом не си поставя за цел да балансира федералния бюджет в рамките на управлението на Тръмп, а отлага решаването на този въпрос с 15 години, отбелязва ДПА. Дефицитът продължи да расте при Тръмп и за последната фискална година достигна почти 4 процента от брутния вътрешен продукт, а неотдавна националният дълг достигна рекордните 22 трлн. долара.

Белият дом си е поставил за цел растеж на БВП от около 3 процента за всяка от следващите няколко години, но тази оптимистична прогноза вече бе оспорена от икономисти. Правителството иска до 2026 г. да смъкне под 100 процента съотношението между дълга и БВП.

Въпреки частичното спиране на работата на федералните институции през декември и януари заради поисканото от Тръмп финансиране на стената по границата с Мексико президентът не показва признаци да се е отказал от това свое знаково предложение и иска още 8,6 млрд. долара за съоръжението.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *