България затварят въздушното си пространство за самолети “Боинг 737 Макс”

Споделете лесно и бързо тази публикация

България ограничава въздушното си пространство за полетите на самолети “Боинг 737 Макс”, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията късно снощи.

По-рано това направиха и други европейски държави като Германия и Великобритания. Страните обявиха, че временно затварят въздушното си пространство за полети на този тип самолети след трагедията в Етиопия.

Забраната влиза в сила от днес в 21 ч. българско време и идва след издадена директива за безопасност от Европейската агенция по безопасност на полетите (EASA).

ГД “Гражданска въздухоплавателна администрация” е издала необходимите указания, ограничаващи полетите на тези самолети в българското въздушно пространство, включително и излитащите и кацащите на родни летища, с изключение на полетите за пребазиране или ремонт.

От ведомството съобщават още, че ще бъде гарантирано обслужването и безопасното кацане на самолетите от същия тип, в случай на възникване на извънредна или аварийна ситуация.

По-рано тази вечер самолет от този тип, изпълняващ полет от Хургада до Амстердам кацна безаварийно на Летище София.

До забраната на полети на Боинг 737 Макс се стигна след катастрафата в Етиопия в неделя, при която самолетът се разби и 157 души загинаха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *