Каква е истината за бързия метаболизъм и слабите хора

Споделете лесно и бързо тази публикация

Може да изглежда нелогично, но като цяло, слабите хора нямат по-бърз метаболизъм, отколкото хората, които тежат повече. Всъщност, колкото по-голямо е тялото ви, толкова повече калории изгаряте.

“Метаболизмът се отнася до общия брой калории, които всички клетки в тялото обработват, за да останат живи и функциониращи. За основни функции като поддържане на органи, мускулна и мастна тъкан, и да имаме енергия, необходима за разграждането на храната, която ядем”, пояснява Мартин Бинкс, директор на инициативата Nutrition & Metabolic Health Initiative в Тексаския Технически университет.

“Вашата нужда от калории включва тези плюс необходимото за придвижване”, добави той. “Ето защо за по-голяма маса, по-голям човек изгаря повече калории.”

Диетолози обясняват, че ако двама души лежат на едно легло без да правят нищо, по-тежкият ще изгори повече.

Тази биологична реалност също обяснява защо, след като изгубите първоначално тегло – да кажем 10 или 20 килограма, е по-трудно да продължите да губите тегло. При по-ниско телесно тегло изгаряте по-малко калории, така че количеството енергия или калории, от които веднъж сте се нуждаели, намалява. Това означава, че трябва да консумирате все по-малко и по-малко калории, за да продължите да губите тегло.

Всичко това се отнася до това, което е известно като нашия базисен метаболизъм, който е пряко свързан с нашето телесно тегло. Но също така допринасят и други фактори, включително състава на тялото ни или количеството на чистата мускулна маса спрямо мастната маса.Освен това някой с по-голямо количество чиста маса – която включва съединителна тъкан, мускули и кости – ще изгори повече калории, отколкото някой с по-малка чиста маса. Мислете за спортист и неспортист с еднакви телесни мерки – спортистът с по-мускулна конструкция ще има по-висок метаболизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *