Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Food Здраве Изборът на редактора Красота & Здраве Най-четени

Каква е ползата от куркумата за ставите?

Със сигурност сте чували за поне една от многобройните безспорни ползи от куркумата за здравето. Освен със своя аромат, жълтата подправка се слави и с мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. А това превръща куркумата в основен враг на стареенето, болките и схващанията.

Всъщност куркумата представлява прах от изсушен корен на растението Куркума Лонга. То произхожда от Югоизточна Азия и благодарение на устойчивостта си може да бъде отглеждано на почти всяка точка на света. Това, което прави подправката толкова добър приятел на здравето, е нейната активна съставка – полифенолното съединение куркумин. То е добре познато в областта на фармакологията със своето комплексно действие в борбата с възпаленията и свободните радикали.

Именно на куркумина се дължат противовъзпалитените свойства на куркумата. А това превръща подправката в отлично натурално решение при проблеми със ставите – приемът ѝ може да стопира развитието на възпалението и значително да облекчи болката. Изследване, публикувано в изданието The Journal of Alternative and Complementary Medicine през 2009 г., сравнява действието на куркумин и ибупрофен при 107 човека, които страдат от артроза на коленните стави. Резултатите са категорични – активната съставка на куркумата се справя с болката и възпалението не по-зле от ибупрофена. А това превръща жълтата подправка в природен аналгетик, който може да има голяма ползва в борбата със ставните заболявания.

Друго изследване, публикувано в The Journal Phytotherapy Research, е още по-категорично – куркумата е по-ефективна от конвенционалните противовъзпалителни лекарства. Участниците, приемали куркумин в продължение на осем седмици, са регистрирали 44% намаляване на болката – с 2% повече от това при пациентите, приемали за същия период от време фармацевтични продукти. Освен това куркуминът е повлиял по-добре на общото възпаление и не е показал нежелани странични реакции. За да се прояви комплексното действие на куркумата върху възпалението и болката в ставите, е необходимо екстрактът от растението да се приема в определени дневни дози.

За целта специалистите съветват да потърсите специална добавка, която гарантира достатъчна концентрация на куркумин, като например RXB Turmeric. При дългосрочен прием на такъв тип хранителна добавка, болката, дискомфортът и сковаността при ревматоиден артрит и остеоартрит се повлияват изключително добре.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *