Митьо Очите и дъщеря му отиват на съд

Споделете лесно и бързо тази публикация

Специализираната прокуратура предаде на съд Димитър Желязков – Очите и 12 други лица, участвали или действали по поръчение на ръководена от него престъпна група, съобщиха от държавното обвинение.

Освен като ръководител на организирана престъпна група Желязков ще отговаря за девет деяния, извършени от него и от останалите обвиняеми по негово лично разпореждане.
От 12-те лица, деветима са обвинени за участие в ръководената от Желязков група, а трима за престъпления, извършени по поръчение на групата. Сред обвиняемите участници е и дъщерята на Желязков – Станислава, обвинена за събиране на “такса спокойствие” от таксиметрови фирми и собственици на търковски обекти в курорта “Слънчев бряг”.

От създаването на групата през 2013 г. до края на 2017 г. участниците получили от две собственички на погребални агенции в Бургас близо 72 000 лв. “такса спокойствие”. Чрез заплахи те били принудени да плащат по 150 лв. за всяко погребение, като се “отчитали” на групата на всяко 10-о число от месеца, обясняват от прокуратурата.

“Такса охрана”, но и “Такса рекет” бил принуден да отчита на групата предприемач от Ямбол. Най-напред той бил заставен да приеме обектите му в града да бъдат охранявани от “Аркус Сигурност Бургас ООД” – фирмата, в която Димитър Желязков е бил назначен на длъжност експерт по сигурността. Таксата за охрана за обектите на предприемача в града била 2520 лв. месечно. Освен нея обаче, той трябвало да плаща на групата и “Такса рекет”. От 2013 г. до началото на 2018 г. въпросната такса плавно се покачвала, за да достигне до 45 000 лв. месечно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *