Велико Търново отбелязва своя празник

Споделете лесно и бързо тази публикация

С пъстра поредица от събития Велико Търново ще отбележи своя празник – 22 март, посветен на славната победа на цар Иван Асен II над епирския владетел Теодор Комнин и на последвалото могъщество на Второто българско царство, съобщиха от пресцентъра на общината.

По традиция, програмата започва в 7,30 ч. с празнична литургия в храма “Свети Четиридесет мъченици”, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. След молитвата официални лица, жители и гости на града ще поднесат цветя на саркофага на цар Калоян.

В двора на църквата светиня ще проехти текстът от Асеневата колона. Кметът на Велико Търново Даниел Панов ще произнесе слово, след което митрополит Григорий ще освети знамената и ще отслужи благослов.

В 9.45 ч. е началото на голямото празничното шествие, начело на което ще бъдат ученици, носещи портрети на благодетелите на града.

В 10.30 ч. на сцената пред кметството кметът Даниел Панов ще направи празнично обръщение към великотърновци и гостите на града, а митрополит Григорий ще се помоли за здравето на всички.

В 11.00 ч. в залата на Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” Великотърновският общински съвет ще заседава тържествено, ще бъдат обявени носителите на званието “Почетен гражданин” и на наградата “Велико Търново”.

В същия час пред общината започва празничният концерт с Любо Киров, Севдалина и Валентин Спасови, ще се извие и голямо хоро. В следобедните часове на сцената ще се изявят много местни изпълнители и състави.

В 15.00 ч. в Музей “Възраждане и Учредително събрание” ще бъде открита изложбата “Учредителите. Търново и българската държавност”, която представя дневниците на първите законотворци на Следосвобожденска България.

В 17.00 ч. пред Европейския център започва техно-парти, а 30 минути по-късно оттам за двайсети пореден път ще тръгне стрийт парад. Кулминацията на празника е в 20.00 ч. с аудио-визуалния спектакъл “Царевград Търнов – звук и светлина” и празнични илюминации.

Празничната програма във във Велико Търново ще продължи и през почивните дни с концерти, парти на открито в парка, прожекции на филми и различни атракции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *