Малко Търново протестира срещу плановете на МВР да прави бежански лагери

Споделете лесно и бързо тази публикация

И Малко Търново се разбунтува срещу плановете на МВР да изгради бежански лагер в градчето. Преди дни министерството обяви поръчка за изграждане на кризисни центрове в Малко Търново, Елхово и Любимец. Две от тези населени места обаче не са съгласни да съжителстват с бежанци.

Хората в Малко Търново готвят протест и блокада на пътя към граничен пункт „Малко Търново”, съобщава Нова телевизия. Напрежение има и в Елхово. Там са възмутени, че никой не ги е питал преди да се обяви поръчката.

Хората настояват за обществено допитване, а кметът Петър Киров се оплака вчера пред Би Ти Ви, че разбрал за процедурата от сайта на Агенцията за обществени поръчки.

„В Елхово вече има един разпределителен център, който стои празен и не сме съгласни да има втори”, каза още той. В близкото село Бояново са в протестна готовност както през 2016 г. Казармите на бившия сапьорен батальон в Бояново тънат в разруха над 20 години. Те са разположени на 300 декара площ.

Обществената поръчка е за 9 313 900 лв. без ДДС. От министерството уточниха, че предстои създаването не на бежански лагери, а на площадки за временни кризисни центрове от затворен тип. Общият капацитет за настаняване ще е за 3000 души. В момента при наличие на над 5000 места, заети са едва 10%. От МВР твърдят, че ако не бъдат изградени площадките за извънредни ситуации, Европейската комисия може да санкционира страната ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *