Хакнаха имейлите на почти 1 млрд. души

Споделете лесно и бързо тази публикация

Имейл адреси на почти милиард души са хакнати в едно от най-големите похищения на данни досега – хакерите могат да получат достъп до името, датата на раждане и дори до мястото на живеене.

Почти един милиард лични данни са били хакнати онлайн от нереална маркетингова компания, която оттогава е изчезнала без следа, съобщава Дейли Мейл.

Имейл адреси на 982 милиона души влизат в списъка на това, което разследващите наричат „един от най-големите и най-обширни пробиви в база данни на електронни пощи”.

Хакнати са лични данни, включително имена, пол, дата на раждане, работодател, данни за акаунти в социални мрежи и дори домашни адреси.

Органите по сигурността са разкрили пробива в онлайн базата данни, създадена от Verifications.io, която не е имала защита на поверителната информация.Компанията е предлагала услуга за валидиране на електронната поща, която позволява на други маркетингови фирми да проверят дали списъците с имейл адреси, които са събрани, са реални.

Verifications.io е закрила уебсайта си след разкриването на пробива и са отказали коментар за ситуацията.

Не е ясно дали данните са предоставени на други, но хакерите често бързат да ударят, когато се появят пробиви.

Пароли и данни за платежни карти също не са пропуснати, а други неща в списъка на хакнатите данни включват имена на компании, годишни приходи, фирмени уебсайтове и дори лични адреси.

Експертът по киберсигурността Боб Дяченко коментира: „След проверката бях шокиран от огромния брой имейли, които бяха публично достъпни за всеки, който има интернет връзка”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *