Регистрацията в ЦИК за участие в евроизборите започва на 5 април

Споделете лесно и бързо тази публикация

Регистрацията на инициативните комитети в Централната избирателна комисия за участие в изборите за членове на Европейския парламент на 26 май ще започне на 5 април, както за партиите, така и за коалициите, и ще продължи до 15 април – това реши ЦИК.

Предложението за началната дата – 5 април, бе аргументирано от Ивайло Ивков:

“Партиите, особено партиите, които участват непрекъснато в избори и имат представители в парламента, това са едни тежки централи, с много хора, с много масиви от свои поддръжници и събират доста по-лесно подписите, докато един инициативен комитет, който се създава сега от няколко човека, трябва да събере 2500 подписа. Така че според мен законодателят е взел предвид да има равнопоставеност, давайки този по-дълъг срок”.

Друг член на ЦИК – Георги Баханов, направи друго предложение, а именно началната дата за регистрация на комитетите да е 10 април:

“Логиката ми е, че за партиите срокът е 5 дни, тоест от 5-и април приехме вчера, че започва и до 10-и приключва. След това да има равнопоставеност между кандидатите, така че след регистрация на партиите, от 10-ти да започне регистрацията на Инициативните комитети, до 15-и”.

За участие в изборите на 26 май партиите и коалициите внасят безлихвен депозит в размер на 2500 лева, а Инициативните комитети – 100 лева по сметка на Централната избирателна комисия в Българска народна банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *