Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Спират строежа на небостъргача „Златен век” в София

Заповедта за спиране на строежа на небостъргача „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ ще бъде връчена на инвеститора „Артекс“ следващия понеделник, съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

Заедно с регионалния министър Петя Аврамова и кмета на столицата Йорданка Фандъкова, представители на инициативния комитет участваха в среща при премиера Бойко Борисов, на която е обсъдено спирането на строежа на небостъргача „Златен век“ в софийския квартал „Лозенец“.

Като мотиви за спиране на строителните дейности тя посочи липсата на презаверено разрешително за строеж и нарушения по време на строителството. От инициативния комитет, който поиска спиране на строителството, обявиха, че няма да протестират през следващата седмица. Преди дни премиерът Бойко Борисов разпореди да спре строителството на небостъргача „Златен век“ на „Артекс“. На среща при министър-председателя кметът на София Йорданка Фандъкова отново заяви, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ е изтекло. Тогава Фандъкова поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова да бъдат предприети действия по спиране на строителството на сградата.
Министър Аврамова информира премиера Борисов, че след окончателното приключване на проверката на ДНСК са констатирани съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа.
На базата на всички факти и обстоятелства по приключилите проверки на ДНСК и Столична община, и докладваното от министър Петя Аврамова и от кмета Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов разпореди на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строежът да не продължава.

В същото време управителят на „Артекс“ арх. Пламен Мирянов изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов за провеждане на среща във връзка със строителството на сграда „Златен век“ в София. „Г-н Премиер, един конфликт има две страни, но винаги една истина. Как без нашето участие ще отсъдите кой е прав? Така както каните г-н Мариан Башур, моля Ви поканете и мен“, пише в писмото на архитект Мирянов.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *