Вече сме под 7 милиона, българите намаляват и застаряват

Споделете лесно и бързо тази публикация

Под 7 млн. души е вече населението на България. Това стана ясно от думите на ръководството на Националния статистически институт (НСИ), които днес представиха демографската картина в страната към 31 декември 2018 г. Според данните към тази дата българите сме били 7 000 039 души, но трайните тенденции показват, че към днешна дата със сигурност вече сме под тази цифра. Това, което очаквахме, е, че населението на страната продължава да намалява и продължава да застарява. Продължава да се задълбочава и дисбаланса в териториалното разпределение на населението. Почти 3/4 или 73,7% живее в градовете, като най-големият отрицателен прираст е в Северозападния регион – минус 13 600 души”, отчете директорът на статистическия институт Сергей Цветарски.

“Намалява абсолютният брой на живородените деца и коефициентът на обща раждаемост. Но намалява и броя на умрелите лица с 1265 души. Добър факт е, че намалява и детската смъртност. Тя достига най-ниското си равнище изобщо в България”, посочи още той.

По думите ми се увеличава броят на сключените граждански бракове, но и броят на разводите. “Очакваната средна продължителност на живота на населението остава непроменена. Очакванията ни са, че тя би трябвало да нараства”, каза още Цветарски. От Националния статистически институт продължават с подготовката за националното преброяване на населението, което трябва да се проведе през 2021 г. Другата седмица трябва да бъде определена и назначена комисията, която ще го организира и ръководи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *