УНСС пред фалит?

Споделете лесно и бързо тази публикация

УНСС е заплашен от реален фалит. За това сигнализираха от най-големия университет в страната в отворено писмо. Причината – обещано и неполучено финансиране за строителството на нов учебен корпус. Обещаните пари, които държавата е трябвало да даде на университета са някъде към 7.5 милиона – по 2.5 милиона на всяка година, в която се изгражда новото крило. Проектът е съфинансиран също с европейски средства, които са 4.5 милиона, които са получени предварително. Вчера от държавните институции коментираха, че първо тези средства трябва да се изразходят, за да почне и държавното финансиране.

Проблемът не е във фалит на университета, защото едва ли държавата ще остави най-големия университет да фалира. Истината тук е, че ние не сме получили обещаното от държавата финансиране, от Министерството на финансите, още 2016 година. За 2017, 2018 и 2019 година по 2.5 милиона лева – това са парите, заради които могат да ни запорират сметките. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” професор Стати Статев, ректор на УНСС. Решението на въпроса е едно – трябва колкото се може по-бързо, тази или другата седмица, тези пари да бъдат осигурени, на база на което да поискаме удължение на договора, за да не загубим 4.5-те милиона безвъзмездна помощ, върху които държавата и лихвите ще трябва да плати.

Един запор евентуално на университета ще се отрази по негативен начин, защото тук се обучават над 22 хиляди студенти и има около 1000 човека преподавателски състав, още администрация и хора, които са заети в университета. Не смятаме, че това е нормално като студенти на този университет, защото ние сме най-големия икономически университет на територията на България. Това каза от своя страна Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при УНСС. Ние имаме нужда да се развиваме. Ние разполагаме с два корпуса за обучението на тези 22 хиляди студента, а тези студенти са колкото един малък град и новия корпус ще даде възможност студентите наистина да се обучават в едни европейски условия, коментира още Стойков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *