Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора

ЕС с план за нисколихвени кредити за млади фермери

Европейският съюз стартира план за отпускане на по-евтини кредити за млади фермери, които често се отхвърлят от банките. Размерът на пакета е до един милиард евро, предаде БГНЕС.

Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка искат банките да съчетаят кредитите, като общата сума да достигне два милиарда евро.
„Достъпът до финансиране е от решаващо значение и често е пречка за младите хора, които искат да се присъединят към професията,“ каза комисарят по земеделието Фил Хоган. „С 11% от европейските земеделски производители под 40-годишна възраст подкрепата на младите земеделски производители в сектора е приоритет за Европейската комисия“.

Банките са отхвърлили 27% от заявленията за кредит, подадени от млади фермери от ЕС през 2017 г., в сравнение с едва 9% за по-възрастните кандидати.

Тези, които са на възраст под 40 години, представляват 11% от 10,3 милиона земеделски производители в ЕС през 2016 г., докато над 65-годишните представляват 32%, сочат данни на Евростат.

Изключително рядко се срещат млади земеделски стопани в Кипър (3,3%), в Португалия (4,2%) и в Обединеното кралство (5,3%). Те са по-добре представени в Австрия (22.2%), в Полша (20.3%) и в Словакия (19%).

28-те държави-членки на ЕС ще предложат на младите земеделски производители по-ниски лихвени проценти, петгодишен мораториум върху изплащанията и след това до 15 години, за да изплатят целия заем.

Схемата също така позволява гъвкавост при по-трудни времена, като предлага гратисни периоди от няколко месеца.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *