Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени

Виза и Мастъркард намаляват разходите за плащания с карти в Европа

Американските Виза (Visa) и Мастъркард (Mastercard) бяха принудени значително да намалят таксите за плащания в Европа с банкова карта, издадена извън региона, в САЩ или Азия. Това обяви днес Европейската комисия, цитирана от Франс прес.

Двете компании, които бяха обект на остри критики на европейската изпълнителна власт от години по тази тема, „се ангажираха да намалят значително комисионните си, удържани за плащания, правени чрез карти, издадени извън Европа“, се посочва в комюникето на Еврокомисията.

Тези ангажименти, които вече са задължителни за Виза и Мастъркард, „ще намалят разходите на търговците на дребно, които приемат плащания, направени с карти, издадени извън европейското икономическо пространство“, обединяващо ЕС, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн, уточнява ЕК.

Виза и Мастъркард удържат такси за трансграничните плащания и досега те бяха доста по-високи за картите, издадени извън европейското икономическо пространство в сравнение с прилаганите за издадените вътре в него.

Крайните разходи се поемат от търговците, при които потребителят е направил покупка с карта. А търговците на дребно на свой ред си ги възстановяват, вдигайки цените за стоките си.

Виза и Мастъркард се ангажираха да намалят комисионните си средно с 40 на сто, уточни ЕК.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *