Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Има ли дискриминация в предложението за тестове за възрастните шофьори?

Предложението на Агенцията за пътна безопасност да се въведат тестове за шофьорите над 60 години е дискриминационно. Това заяви пред Нова експертът по пътна безопасност проф. Румен Миланов.

Безспорно са нужни медицинските прегледи според него, но добрите рефлекси се оказват не толкова важни, колкото оценката на пътната обстановка.

Възрастните хирурзи на 80 години не се подлагат на подобни изисквания, изтъкна експертът. Кой е по-опасният – този, който сега е получил шофьорската си книжка, или един 60-годишен човек, пита Миланов. Той е на мнение, че трябва да се направи йерархия на нарушенията, от които да произтекат и работещи административнонаказателни и принудителни мерки, защото наказателната система в момента се формирала на епизоди според него.

Не трябва да се генерализира, естествено има изключения. Над половината от смъртните случаи при пешеходците в България са на възраст над 60 години, коментира Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Според него обаче тест е необходим не само за възрастните хора, а и за други възрасти. Това е добра идея, която няма да разреши проблемите с пътната безопасност у нас, но ще я подпомогне по думите му.

Тестовете са допълнителен разход на време, допълни още проф. Миланов. Трябва да се подходи комплексно и ако има такива тестове, те трябва да оказват реално влияние на пътната безопасност, а в България такава статистика липсва. С наличните прегледи, които са изключително фиктивни, без някаква оценка на възможностите за шофиране, тестовете ще бъдат неефективни, смята Илия Тодоров.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *