Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Food Здраве Изборът на редактора Коментари Красота & Здраве Най-четени

Как да детоксикираме тялото си?

Напълнели, уморени, трудно концентриращи се, с главоболие – това са само част от модерните болести, често асоцииращи се с натрупването на токсини в телата ни. Темата ми е любима, защото „изчистването“ на тялото от натрупаните метаболитни остатъци е много важен старт за всяка промяна по отношение на здравето ни.

Симптомите на интоксикация, а именно болезнени стави, мускули, главоболие, алергични реакции, раздразнени черва, рефлукс, необичайно акне, натрупване на мазнини на нежелани места, постоянна умора, раздразнителност, безсъние и прочие зачестяват изявено през преходните сезони.

Детоксификацията или детоксът като термин в медицината се използва най-вече като терапевтична мярка за хора с животозастрашаващи зависимости към различни токсични вещества.  Нормално токсините се екскретират от тялото ни чрез добре функциониращите ни бъбреци, черен дроб, кожа, бели дробове и телата ни имат капацитета да се пречистват от ежедневно приетите отрови.

Детоксът не бива да се възприема като своеобразен „антидот” на „боклучавото” хранене с бързи закуски и залетия с „битови” количества алкохол и газирани напитки социален живот, който водим. За съжаление много често става дума просто за псевдо-медицинска концепция, създадена, за да се маркетират и продават различни хранителни добавки, диети и прочие.

Детоксът в днешно време е редно да се възприема не само като възможност бързо и лесно да се вталим, а и естествено да прочистим тялото си от токсините, натрупани през зимата. Този тип режими дава тласък на енергийните нива и са лесни за спазване.

Неслучайно хората постят вече хилядолетия – детоксикиращата диета възстановява нашето здраве, жизненост, енергия и положителна нагласа. Добавянето на детоксикиращи билки и растения помага за улавянето и елиминирането на токсините, като същевременно улеснява работата на всички органи, участващи в процеса – лимфната система, кръвообращението, черния дроб, бъбреците, кожата и т.н. Положителният ефект от подобна диета създава силна мотивация за нов стил на хранене и начин на живот.

 

Човешкото тяло е способно да настройва метаболизма си според сезона. Тъй като този процес на адаптация се е формирал в течение на човешката еволюция, телата ни все още съобразяват ритъма на обмяна на веществата спрямо сезона. Ред проучвания сочат, че химикалите, които поглъщаме чрез храната, въздуха и водата, се отлагат в мастните клетки. Същевременно липсата на някои нутриенти се свързва с неспособността на организма да се самопочиства, което води до количествени натрупвания на токсини в тялото. Вследствие на това се развиват състояния на хормонален дисбаланс, увредена имунна защита, лош метаболизъм и т.н.

Кои са симптомите на натрупване на токсини?

Обложен език, мътна на цвят или без блясък кожа, подути лимфни възли, понижена жизненост, чести главоболия, раздразнителност и изблици на гняв, непоносимост към алкохол и мазнини, лошо храносмилане, подуване, кисел или горчив вкус в устата, ревматизъм, често повтарящи се инфекции, сърбящи обриви са все симптоми за вероятна интоксикация.

За нея допринасят неподходящата диета, липсата на режим на хранене, токсичната среда (включително и в емоционален план), употребата на наркотици и стимуланти, нарушената функция на бъбреците и черния дроб, недостатъчното количество вода и липсата на физическа активност.

 

Кой не трябва да се подлага на детоксикация?

Бременни и кърмещи жени, както и хора с хронични заболявания като анемия, бъбречни и автоимунни заболявания, проблеми на щитовидната жлеза, диабет, генетични заболявания задължително трябва да се консултират с лекар, преди да се подложат на детоксикираща програма.

Освен промяна на храната, преминаването на разтоварваща диета, включването на подходящи хранително добавки е важна част от процеса на пречистване на тялото.

Медицински издържаните детокс режими се характеризират с няколко дневно постепенно хипокалорийно меню, последвано от пречистване на организма със сокове и накрая изключително важно е захранването с меню с намалено съдържание на калории, разпределени в 5-кратен прием, така че да не се усеща глад, да не се лишаваме от хранителни вещества и в същото време да продължим да се вталяваме.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *