Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Сърбия и Косово продължават диалога под егидата на ЕС

Сърбия и Косово се съгласиха да продължат преговорите за нормализиране на отношенията им, съобщи късно снощи германското правителство, предадоха Франс прес и ДПА. Германия беше домакин на регионална среща на върха за Западните Балкани в Берлин.

„Сърбия и Косово се съгласиха да умножат усилията за прилагане на съществуващите споразумения и да подновят конструктивно диалога за нормализация под егидата на Европейския съюз, за да постигнат цялостно и окончателно споразумение“, съобщиха в декларация Франция и Германия, които са организатори на срещата на върха в Берлин.

„Участниците подчертаха, че е важно процесът на преговорите да бъде прозрачен, всеобхватен и придружен от усилия за укрепване на доверието“, се посочва в декларацията.

На неофициалната среща бяха поканени лидерите на всички страни в района, включително президентите на Сърбия Александър Вучич
и на Косово Хашим Тачи. Отношенията между двете страни се влошиха допълнително, след като Белград се противопостави на кандидатурата на Косово за член на Интерпол. В отговор Прищина наложи 100-процентни мита над вноса на сръбски стоки.

„Сърбия няма други условия освен премахване на тези мита“, каза пред журналисти сръбският президент Александър Вучич след срещата на върха за Западните Балкани.

„Следващата среща по въпроса за диалога ще бъде в Париж на 1 или 2 юли“, каза Вучич, цитиран от ТАСС. Той добави, че в Берлин сръбската делегация е имала „редица трудни срещи“.

Сърбия води преговори за присъединяване към ЕС, но този процес ще бъде много дълъг, отбелязва АФП. Косово все още не е в етапа на преговори, но ЕС признава перспектива за такива преговори в бъдеще.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *